måndag 30 maj 2016

Marockansk gryta med aubergine, frukt och kikärter


Den här grytan är inspirerad av det marockanska köket. Den ser kanske inte så mycket ut för världen men den är otroligt smakrik och jättegod. Grytan ska egentligen tillagas i det traditionella kokkärlet tagine (ett glaserat lerkärl med ett toppigt lock), men jag har ingen sådan utan jag gör den här rätten i en vanlig rostfri gryta, vilket fungerar alldeles utmärkt. 

Marockansk mat innehåller ofta torkad frukt och kryddor som t.ex. kanel, spiskummin, saffran och paprika. Maträtter från det marockanska köket är väldigt populära här hemma och den här härliga grytan är inget undantag. Vi brukar alltid servera den med couscous, hummus, vitlökssås & orientaliskt tunnbröd. Recept på hummus hittar du här och recept på vitlökssås hittar du längre ner i detta inlägg.

Marockansk gryta med aubergine, frukt och kikärter
4 - 6 portioner
500 - 600 g aubergine (ca 2 stycken normalstora)
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm malen kanel
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm grovmalen svartpeppar
50 g russin
50 g torkade aprikoser
50 g färska dadlar (vikt utan kärnor)
100 g physalis  eller  1 litet äpple 
1 msk vegeta allkrydda  eller  1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
200 g kokta kikärter (se här)  alternativt  1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade kikärter (avrunna och sköljda)
1 msk pressad citron
Salt efter smak

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och ta bort skaftet. Skär auberginerna i centimetertjocka strimlor. Lägg dem på plåtarna och grädda dem högt upp i ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna en stund.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i 4-5 minuter i oljan på medelvärme i en gryta. Hacka dadlarna och de torkade aprikoserna. Skölj och halvera physalisen eller skala, kärna ur och hacka äpplet. Ha i all frukt i grytan. Tillsätt kryddorna. Låt allt steka en stund under omröring.

Tillsätt vattnet, allkryddan eller buljongtärningen och kikärterna. Låt det koka upp och sedan puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då. Ha i auberginen. Låt det hela koka i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt.

Vitlökssås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här), 1 pressad vitlöksklyfta, ½ - 1 krm salt och lite malen vitpeppar i en skål. (Tillsätt 1 krm vitvinsvinäger om du använder avrunnen fil). Täck skålen och låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan den ska serveras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.