fredag 13 maj 2016

Panpizza med barbecuechampinjoner


Den här underbara pizzan kom till förra våren när jag blev sugen på panpizza. Eftersom vi hade skivade champinjoner och barbecuesås i frysen så fick det bli en panpizza med barbecuechampinjoner. Alla i familjen tyckte det blev jättegott. Efter detta lyckade experiment har jag fått önskemål om att baka denna pizza många gånger. 

Jag använder hemmagjord pizzadeg och barbecuesås till min pizza men du kan såklart använda färdigköpt deg och din egen favoritsås. 

Panpizza med barbecuechampinjoner
2 stora pizzor
Pizza deg:
50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl
Tomatsås: 
ca 2 - 2 ½ dl passerade tomater 
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkade oregano
½ krm vitlökspulver
Barbecuechampinjoner: 
500 g skivade färska eller frysta champinjoner
ca 2 krm salt
½ - 1 tsk rökt paprikapulver
ca 2 dl barbecuesås, gärna med lite rökig smak (jag använder den här) 
Övrigt: 
Riven ost efter smak

Gör så här:  
Börja med degen (den ska jäsa i 2 timmar). Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör såsen och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Rör ihop alla ingredienser till tomatsåsen i en skål. Täck den och ställ undan den så länge. Stek champinjonerna utan fett i en stor stekpanna tills vätskan från dem kokat bort. Tillsätt salt, paprikapulver och barbecuesås. Låt allt koka ihop i ca 5 - 6 minuter. Smaka av. Låt blandningen svalna. 

Värm ugnen till 225 C. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca 1 ½  -  2 cm tjock bakplåtsstor rektangel (det ska bli en ganska tjock pizzabotten). Lägg den på plåten. Upprepa detta med den andra deghalvan. Bred på tomatsås, strö på riven ost och fördela svampen på pizzorna. 

Grädda plåtarna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills osten smält och fått fin färg och underdelen av pizzabotten också har fått lite färg (lyft lite försiktigt på pizzan så du ser hur den ser ut under). Skär upp den i bitar och servera dem direkt. Om du vill kan du servera lite coleslaw till (se recept här).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.