fredag 20 maj 2016

Grönsaksgratäng med keso


Jag blev lite nyfiken på att göra den här gratängen eftersom den innehåller kålrabbi, vilket är en grönsak som jag sällan använder. Kålrabbi tillhör kålsläktet och har en mild kålsmak. Den är ganska dyr och kan vara svår att få tag i så nästa gång tänker jag byta ut den mot samma mängd hackad vitkål, vilket jag tror blir minst lika bra (och dessutom betydligt billigare).

Receptet tog jag ur Hemmets Journals matkalender 2015. Jag har bara gjort några få ändringar, som att byta färska örter mot torkade och att ha i 250 g keso istället för 200 g (det kändes totalt onödigt att ha i keso, så nästa gång utesluter jag det helt). Gratängen var jättegod men den var ganska lös i konsistensen, ungefär som en gratinerad grönsaksstuvning. Vi serverade bröd till vår gratäng, men på grund av att den är så lös så rekommenderar jag dig att servera kokt potatis till istället. 

Grönsaksgratäng med keso
4 morötter, ca 350 g
1 palsternacka, ca 75 - 100 g
1 kålrabbi, ca 350 g 
1 purjolök
5 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
1 buljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk torkad timjan
½ - 1 tsk torkad oregano
250 g keso
2 dl riven vällagrad ost
Salt eller örtsalt efter smak
Matfett att smörja formen med

Gör så här: 
Värm ugnen till 250 C och smörj en form med lite matfett. Skala morötterna och palsternackan. Skölj och ansa kålrabbin och purjolöken. Skär allt i tunna skivor. Koka upp 4 dl av mjölken med buljongtärningen i en gryta. Tillsätt grönsakerna, svartpepparn och örterna. Låt det småkoka i 6 - 7 minuter. Vispa ihop den sista decilitern mjölk med vetemjölet till en klumpfri redning. Ha i den i grytan under omrörning. Låt det småkoka i ca 6 - 7 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Smaka av såsen så den inte smakar mjöl för då måste den koka någon minut till. Tillsätt keson och smaka av med salt eller örtsalt. Häll allt i formen. Strö på den rivna osten. Gratinera högt upp i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.