måndag 16 maj 2016

Sparristid


För två år sedan köpte vi en sparrisplanta mest på skoj. Den producerar inte några mängder direkt. Förra året fick vi två stjälkar och i år har vi bara skördat en liten tanig och böjd stjälk än så länge (se bild längre ner). Hemmaodlad sparris som skördas precis innan den kokas är mycket sötare, mjällare och godare än köpt, men eftersom vi inte får några större skördar så får vi hålla till godo med den köpta varianten.  

Sparris har en väldigt kort skördesäsong. Den får bara skördas fram till midsommar sedan måste plantan samla kraft till nästa år, så det gäller att passa på att äta så mycket sparris som möjligt fram tills dess. Vi brukar koka sparrisen och servera den med lite smör och salt. Ibland har vi löskokta ägg till också. Det är otroligt gott att doppa sparrisen i den krämiga äggulan. Himmelskt!

Kokt sparris: 
Skölj sparrisstjälkarna under rinnande kallt vatten. Bryt av den nedre delen av stjälkarna och släng dem i komposten. Koka upp lite lättsaltat vatten i en vid gryta eller stekpanna med lock. Lägg i sparrisen och låt den koka i några minuter, tills den är mjuk med lite spänst i mitten. Häll av vattnet och servera sparrisen direkt.

vår egen lilla sparrisstjälk


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.