lördag 30 april 2016

Rostade rödbetor med smaskiga tillbehör


Det här är verkligen supergott! Rostade rödbetor serverade med bland annat broccoli, fetaostsås & kanelmarinerade linser är en av mina absoluta favoritmiddagar. Smakerna passar så bra tillsammans. För att göra det hela ännu godare och lite matigare, så brukar jag även ha lite focaccia och bulgur till (förutom våra standardtillbehör pizzasallad, riven morot och squashröra). En finfin vegetarisk måltid helt i min smak.

Rostade rödbetor
Ca 1 kg färska rödbetor
1 msk olivolja
1 tsk citronpeppar eller ca ½ tsk salt + lite grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan (kan uteslutas)
ca 2 krm vitlökspulver

Gör så här: 
Tvätta av rödbetorna lite. Lägg dem i en gryta och täck dem med kallt vatten. Koka rödbetorna på svag värme tills de är mjuka med lite motstånd i mitten (detta tar olika lång tid beroende på hur stora rödbetorna är). 

Sätt ugnen på 225C. Klä en plåt med ett bakplåtspapper.

Häll rödbetorna i ett durkslag och häll bort vattnet. Ta en stor bunke och häll i oljan. Blanda ner citronpepparn eller saltet och svartpepparn. Tillsätt timjan och vitlökspulvret. Skala rödbetorna och dela dem i bitar. Lägg bitarna i bunken. Rör om så att oljan fördelas på bitarna. Häll ut allt på plåten. Fördela bitarna över hela ytan. Sätt in plåten högt upp i ugnen och låt rödbetorna gräddas i ca 20-30 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Kolla noga så de inte bränns! Ta loss rödbetorna från plåten. Servera dem direkt. 

Jag serverar mina rödbetor med kanelmarinerade linser, kokt broccoli, bulgur, foccacia och fetaostsås med paprika (se recept här, här, här och här) men du kan naturligtvis servera dem med vad du vill. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.