lördag 23 april 2016

Banankaka


Ni som läst mina tidigare inlägg vet vid det här laget att jag inte tycker om sockerkakor, men det finns dock vissa undantag. Jag tycker ganska bra om kompakta, saftiga skapelser som t.ex. denna banankaka. Förutom att den här kakan är god är den dessutom väldigt enkel att baka. Smeten rörs ihop i en bunke och det behövs ingen visp eller annat elände, som bara skapar en massa onödig disk. Härligt! 

Tips! Kakan är visserligen god som den är, men blir ännu godare om den serveras ljummen med lite chokladsås och en stor klick vaniljglass. 

Banankaka
2 mogna bananer (nästan övermogna bananer blir bäst)
1 msk pressad citron
1, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 stort ägg 
50 g smält smör eller margarin
4 msk mjölk
2, 25 dl vetemjöl
0, 5 tsk bikarbonat
Lite matfett och ströbröd till formen

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C. Smöra och bröa en 1 ½ L limpform eller en rund kakform. Skala bananerna och mosa dem med citronsaften, strösockret och vaniljsockret i en bunke. (Jag brukar göra detta med en gaffel). Tillsätt ägget, smöret och mjölken. Rör om så att allt blandas. Tillsätt 2 dl av mjölet. Blanda bikarbonaten med den resterande mjölmängden. Ha i detta i bunken och rör snabbt ihop allt till en smet. Häll smeten i formen. Sätt in den i den nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter. Ta ut den ur ugnen och stjälp upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.