onsdag 27 april 2016

Kanelmarinerade linser


De här linserna är underbart goda och passar utmärkt att servera som tillbehör på en buffé eller att använda för att förstärka en sallad. Hemma hos oss är de ett absolut måste till rostade rödbetor. Jag brukar göra en sats kanellinser, dela upp dem i två burkar och frysa den ena för att ha vid senare tillfällen. 

Det ursprungliga receptet heter 'Klintings marinerade bönor' och är taget ur Anna Bergenströms bok 'Vinterns goda ting'. Jag har gjort om receptet så det ska passa oss och använder linser istället för bönor.

Kanelmarinerade linser
2 dl små linser  eller  gröna linser
Vatten till blötläggning och till kokning.
1 lagerblad till kokning

Marinad: 
½ dl olivolja
1/4 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s)
½ msk balsamicovinäger
2 tsk rivet citronskal
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1½ tsk italiensk salladskrydda
1 krm malen kanel

Gör så här:
Börja med att koka linserna. Lägg linserna i ett durkslag eller en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg linserna i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till eftersom de sväller. Låt dem stå i ca 30-40 minuter. Häll tillbaka allt i durkslaget eller silen och skölj av linserna igen. 

Koka upp 6 dl vatten i en kastrull. Tillsätt linserna och lagerbladet. Koka upp och rör om. Sänk värmen så det bara småkokar. Låt det sedan fortsätta småkoka i ca 20-30 minuter eller tills linserna är mjuka. Häll allt i durkslaget eller trådsilen igen så att kokvattnet rinner av. 

Rör ihop alla ingredienser till marinaden i en skål. Blanda ner de varma linserna och vänd runt dem försiktigt. Täck skålen med plastfilm eller ett lock och ställ den i kylen. Låt linserna stå och dra åt sig marinaden över natten. 

Tips! De färdigmarinerade linserna går jättebra att frysa. Jag brukar dela upp dem i två plastburkar och sedan frysa dem. Låt dem tina i kylen och sedan stå ca 10 minuter i rumstemperatur innan serveringen. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.