Sådär ja, nu har jag hittat ett sätt att använda auberginebaconet som jag gjorde tidigare i veckan. I och för sig finnas det säkert massor med andra sätt att använda auberginebacon på, men jag hade lite potatis som jag behövde göra över med så därför valde jag att göra en potatisgratäng. Jag ville testa hur smaken och konsistensen på auberginebaconet blir om man blandar ner det i andra rätter.
Själva potatisgratängen var jättegod och härligt krämig, men jag kunde dessvärre inte riktigt med konsistensen på auberginen. Den blev alldeles för seg och svampig för min smak (jag tycker inte om sådant som har en konsistens som påminner om skumgodis eller liknande). Jag antar att det beror på att den torkade auberginen svällde av vätskan i gratängen.
Ja, ja så kan det gå, men man kan väl inte tycka om allt här i världen. Jag är glad över att jag i alla fall har provat. Nästa gång jag gör den här potatisgratängen kommer jag med största sannolikhet att byta ut auberginebaconet mot stekta champinjoner. Jag får fortsätta att leta efter andra sätt att använda auberginebaconet på.
Krämig potatisgratäng med auberginebacon
ca 4 portioner
1 Kg potatis av fast sort
Vatten och lite salt till kokning
2 ½ dl strimlad purjolök
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraîche
3 dl standardmjölk
1 tsk trocomare örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 sats auberginebacon (se här)
ca 2 dl riven ost
Smör eller margarin till att smörja formen
Gör så här:
Värm ugnen till 225 C. Smörj en ugnsfast form. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 8 minuter (potatisen ska bli mjuk men inte mosig). Häll av potatisen. Blanda den med purjolöken och auberginebaconet i formen. Skala och finhacka vitlöken. Bland ner den i formen. Vispa ihop crème fraîche, mjölk, örtsalt & svartpeppar i en bunke. Häll detta i formen. Blanda allt ordentligt. Strö på den rivna osten. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.