måndag 11 april 2016

Indonesisk linsgryta


För att göra den här linsgrytan utgick jag från två olika recept på indonesisk fläskgryta. Jag ändrade och trixade lite med recepten för att göra grytan vegetarisk och för att anpassa den efter vår smak. Resultatet blev till slut riktigt lyckat. Det är så roligt när maten blir godare i verkligheten än vad jag trodde den skulle bli av att bara läsa receptet. Vi serverade den mumsiga grytan med basmatiris och lite kryddig äppelchutney (se här).

Indonesisk linsgryta
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk tomatpuré
2 tsk curry
2 krm gurkmeja
½ krm malen kryddnejlika
½ - 1 tsk sambal oelek (indonesisk chilipasta)
1 tsk ättiksprit, 12 %
½ dl ketjap manis (söt indonesisk sojasås)
2 ½ dl drickfärdig äpplejuice
2 ½ dl vatten
1 ½ dl torra, röda linser
1 liten paprika
ca ½ tsk salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och morötter och låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, curry, gurkmeja och kryddnejlika. Låt allt steka under omröring i ett par minuter. Ha i sambal, ättika, ketjap manis, äpplejuice och vatten och låt det koka upp. 

Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten en stund. Ha i linserna i grytan och rör om. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt allt puttra i 20 - 30 minuter (tills linserna börjar bli mjuka). Rör om då och då så det inte bränner fast. Skölj paprikan och ta ur kärnorna. Skär paprikan i ganska stora tärningar. Ha i dem i grytan och låt det koka i ytterligare ca 10 minuter eller tills allt är så mjukt som du vill ha det. Smaka av med salt och ev. lite mer sambal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.