fredag 8 april 2016

Enchiladas med squash och keso


Enchiladas med squash och keso är, för närvarande, min favoriträtt när det gäller tex-mexmat. Fyllningen i originalreceptet innehöll bara keso och jalapeno, men eftersom jag ville ha det hela lite matigare, och dessutom hade hemodlad squash att ta hand om, så lade jag till en tärnad squash i fyllningen. Det blev kanonbra tycker jag. Squashen gjorde att rätten blev mycket drygare och mer mättande (bara fördelar med andra ord). Vi brukar äta dessa smarriga enchiladas med lite sallad, paprika, majs, tomat, tacosås, mexikanskt böndipp och nachochips. Supergott!

Tips! Recept på hemmagjord tacosås och mexikanskt böndipp hittar du här

Enchiladas med squash och keso
ca 4 portioner
Matfett till formen
1 pkt (8 stycken) mellanstora tortillabröd
250 g naturell keso
ca 1 ½ dl riven ost, gärna lagrad
½ - 1 msk hackad inlagd jalapeno (ev. mer om du vill ha det starkare)
1 liten vitlöksklyfta
1 normalstor squash/zucchini (ca 350 - 400 g)
Sås: 
1 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
2 msk tacosås
½ - 1 msk hackad inlagd jalapeno (ev. mer om du vill ha det starkare)
1 ½ krm torkad oregano
1 liten vitlöksklyfta
2 dl crème fraîche

Gör så här:
Värm ugnen till 200 C. Smörj en ugnsform med lite matfett. Skölj squashen och skär den i små tärningar. Blanda dem med keso, ost och jalapeno i en bunke. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i bunken. Blanda allt ordentligt. Fördela blandningen på tortillabröden.


Rulla ihop bröden och vik in ändarna. Lägg rullarna tätt i formen. 

Såsen: Blanda vatten, buljongtärning, tacosås och oregano i en kastrull. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i kastrullen. Låt blandningen koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner crème fraîchen. Häll såsen över rullarna i formen.

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 35 - 40 minuter. Täck ev. formen med en plåt eller lite ugnsfolie om ytan blir för mörk. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.