söndag 24 april 2016

Kikärtskotletter med krämig sås


De här mycket goda kikärtskotletterna, med smak av bland annat soltorkade tomater och örter, passar jättebra tillsammans med den krämiga såsen och lite ugnsstekta potatisklyftor. Jag gillar att testa olika varianter av vegetariska biffar, vilket kan vara något av ett vågspel eftersom det finns många recept som inte riktigt håller måttet. Dessa kikärtskotletter får dock ett bra betyg och jag kommer säkerligen att göra dem fler gånger. 

Tips! Såsen passar också bra att servera till bönbiffar (se recept här)

Kikärtskotletter
ca 9 - 10 stycken
400 g kokta kikärtor (se här)  eller 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor. 
2 ägg
2 ½ dl fint strimlad purjolök  eller  1 grovt riven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackade och väl avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 tsk Trocomare örtsalt
1 msk hackad persilja
2 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk torkad timjan
2 tsk torkad basilika  eller  2 msk hackad färsk basilika 
1 dl riven lagrad ost  (jag tog lagrad prästost)
2 msk potatismjöl
1 - 1 ½ dl ströbröd 

Gör så här: 
Om du använder konserverade kikärtor så ska de hällas av och sköljas under rinnande kallt vatten innan de används.

Enklast är det att göra smeten till kotletterna i en matberedare (med knivarna monterade). Om du inte har en matberedare så funkar det hyfsat bra att mosa ihop allt med en gaffel i en bunke. 

Blanda alla ingredienser i matberedaren. Börja med den mindre mängden ströbröd. Mixa allt till en smet. Tillsätt mer ströbröd om smeten känns lös. Prova dig fram genom att forma en klick smet till en lite biff och se om den håller ihop. Lägg över smeten i en bunke. Täck bunken med plastfolie eller ett lock och ställ den kallt i minst 30 minuter. 

Forma 9 - 10 lika stora platta biffar à ca 9 - 10 cm i diameter. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek några biffar i taget på medelvärme i ca 3 minuter per sida. De är klara när de känns stumma i mitten om du trycker på dem. Låt dem inte steka allt för länge för då blir de lätt torra.

Krämig sås
ca 4 portioner
1 liten gul lök
1 tsk smör  eller  margarin 
2 krm kinesisk soja
1 tsk grönsaksfond
3 dl vatten
100 g smaksatt färskost, typ cantadou eller philadelphia (jag tog philadelphia vitlök och örter)
1 - 2 tsk mörk maizenaredning
lite salt och malen vitpeppar

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Smält smöret eller margarinet i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på ganska svag värme utan att den tar färg. Häll i 2 - 3 msk av vattnet, lite i  taget, under tiden och låt löken steka tills den mjuknat. Tillsätt resten av vattnet, sojan och grönsaksfonden. Låt detta koka på svag värme i ca 10 minuter. 

Tillsätt färskosten och vispa tills den löst sig. Låt såsen småkoka i ca 5 - 10 minuter. Tillsätt majsenaredningen under omröring (börja med den mindre mängden och ha i resten om du vill ha en tjockare sås). Låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med lite salt och malen vitpeppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.