onsdag 13 april 2016

Hannes danska rågbröd


Låt er inte luras av det här brödets anspråkslösa yttre, för det är mycket godare än det ser ut att vara. Eftersom brödet bara innehåller en pytteliten mängd jäst och har lång jästid smakar det nästan som ett surdegsbröd och är saftigt med en lagom syrlig smak. Det innehåller ganska mycket fibrer och har inget tillsatt socker, så jag skulle vilja påstå att detta är ett riktigt nyttigt bröd.

Receptet på brödet hittade jag i Anna Bergenströms kokbok 'Annas mat'.

Hannes danska rågbröd
3 limpor
Dag 1:
ca 5 g jäst 
2 dl rumsvarm fil
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
Dag 2: 
1 L vatten, ca 24 C 
500 g vetemjöl
500 g rågkross
2 tsk salt
Dag 3: 
3 dl ljummet vatten, ca 37 C
750 g grovt rågmjöl
Matfett att smörja formarna med

Gör så här: 
Dag 1: Blanda alla ingredienserna i en stor degbunke. Täck bunken med ett lock eller lastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Tillsätt vatten, salt, rågkross och vetemjöl till blandningen från dag ett. Rör ihop allt till en lösdeg. Täck bunken återigen med ett lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten

Dag 3: Smörj 3 brödformar à 1 ½ L. Vispa i det ljumna vattnet i degen med hjälp av en elvisp med degkrokar eller kör allt i en köksassistent om du har en sådan. Tillsätt rågmjölet och vispa ihop en slät deg. Fördela degen i formarna. Slå formarna i bänken ett par gånger och släta sedan till ytan med en fuktad hand. Täck formarna med en kökshandduk och låt bröden jäsa i ca 60 - 90 minuter (jag lät dem jäsa tills degen nådde upp till kanten av formen). 

Värm upp ugnen till 175 C, vilket tar ca 30 minuter.

Sätt in formarna på gallret längst ner i ugnen och grädda bröden i ca 80 minuter. Ta ut bröden ur formarna och grädda dem i ytterligare ca 10 min eller tills de har en innertemperatur på ca 98 C. Ta ut bröden och rulla in dem i kökshanddukar. Låt dem kallna på det viset.  Lägg bröden i plastpåsar och låt dem vila i 1 - 2 dygn innan de skivas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.