onsdag 20 april 2016

Ungerskt bondbröd


Ungerskt bondbröd är ett supergott bröd med en härligt seg yta och ett mjukt innanmäte. Brödet blir extra saftigt och hållbart av att det innehåller kokt potatis. Det här matiga brödet passar perfekt att servera till en mumsig sallad eller en god soppa. Receptet är taget från boken 'Brödglädje' av Anna Braw.

Tips! Om du har överbliven kall kokt potatis går det bra att pressa och använda den i brödet. Hoppa då över det första stycket i receptet.

Ungerskt bondbröd
2 jättestora eller 4 mindre bröd
300g skalad potatis
Vatten till kokning av potatisen
50 g jäst
1 L vatten
1 msk strösocker
4 tsk salt
1750 - 1800 g vetemjöl + lite mjöl till utbakningen

Gör så här: 
Koka potatisen i vatten tills den är mjuk. Häll av den och pressa den med en potatispress eller mosa den med en potatisstöt alternativt en gaffel. Låt potatisen svalna. 

Värm vattnet till 37 C. Häll det i en degbunke. Smula ner jästen i bunken och vispa tills den lösts upp. Tillsätt sockret, saltet och potatisen. Väg upp mjölet och häll det mesta av det i degbunken. Arbeta ihop en deg. Tillsätt resten av mjölet under tiden du arbetar ihop degen. Stjälp upp den på mjölad arbetsyta och arbeta den i minst 10 minuter. Lägg tillbaka degen i degbunken. Täck den med en kökshandduk eller plastfolie och låt den stå och jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä 1 - 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 eller 4 lika stora delar. Knåda dem en stund och forma dem till ovala bröd. Lägg dem på plåten (plåtarna). Skär några grunda snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Täck bröden med en duk och låt dem jäsa i ca 45 - 50 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 C. 

Pensla bröden med kallt vatten. Grädda dem långt ner i ugnen i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 225 C. Pensla bröden en gång till med vatten och fortsätt grädda dem. Om du valt att göra 2 stora bröd ska de gräddas i ca 50 - 60 minuter eller tills de är 98 C inuti. Om du valt att göra 4 mindre bröd ska de gräddas i ca 30 - 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. (Täck dem med en plåt om de blir för mörka). Ta ut bröden och låt dem svalna  på ett brödgaller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.