onsdag 6 april 2016

Sirapslimpa


Sirapslimpa är väl inte det nyttigaste brödet man kan äta men det är ganska gott. Jag tycker det är härligt att kunna variera mellan olika sorters bröd. Ljust, mörkt, grovt eller fint. Även om jag föredrar ett grövre bröd med lite tuggmotstånd, så är jag inte sämre än att jag kan erkänna att det då och då kan vara gott att sätta tänderna i en mjuk och söt sirapslimpa. 

Jag kommer ihåg när jag var barn och vi doppade APK- limpmackor (en söt köpelimpa) i varm choklad. Då var det fest! Totalt onyttigt och fullt med socker. Men eftersom vi oftast sprang ut och lekte innan vi svalt den sista tuggan, så förbrukade vi nog den extra energin ganska omgående.

Receptet på sirapslimpan kommer från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. 

Sirapslimpa
2 stycken limpor
50 g jäst
5 dl fil
2 tsk salt
2 dl mörk sirap
6 dl rågsikt
ca 6 - 7 dl vetemjöl + extra till utbakning
Lite matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Värm filen till 37 C. Häll den i en degbunke. Smula ner jästen i bunken och rör ut den i filen. Rör ner sirap och salt. Tillsätt rågsikten och arbeta in vetemjölet tills det blir en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter.

Smörj 2 stycken 1 ½ L limpformar med matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar och forma dem till avlånga limpor. Lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter eller tills degen når formens kant. Värm under tiden ugnen till 200 C, vilket brukar ta ca 20 minuter. 

Ställ in formarna på gallret långt ner i ugnen. Grädda limporna i ca 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.