lördag 16 april 2016

Fräsch yoghurtsås till bär


Lite tinade hemmaodlade hallon och blåbär serverade med den här fräscha yoghurtsåsen passar perfekt att servera som en enkel dessert eller som en lite lyxigare frukost. 

Vi har en hallonhäck och två stora buskar med amerikanska blåbär i trädgården. De ger en rik skörd varje år, vilket gör att vi har lyxen att ha fina hallon och gigantiska blåbär i frysen. Amerikanska blåbär är mycket större och sötare än vilda blåbär och håller formen även efter upptining. De färgar heller inte av sig, vilket kan vara en fördel så man slipper envisa fläckar på händer och kläder. 

Jag gillar denna kombination med syrliga hallon och söta blåbär, men du kan naturligtvis servera såsen till andra bär eller till en god fruktsallad om du föredrar det. 


Yoghurtsås
ca 3 dl turkisk / grekisk yoghurt eller 1 sats avrunnen yoghurt enligt receptet nedan
½ - 1 dl florsocker  (efter smak)
1 tsk vaniljsocker
½ - 1 tsk rivet citronskal eller limeskal  (kan uteslutas) 

Gör så här: 
Häll yoghurten i en skål. Blanda ner florsocker efter smak. Tillsätt vaniljsockret och eventuellt lite rivet citron- eller limeskal. Smaka av såsen. Täck skålen och ställ den kallt i minst 30 minuter innan servering.

Avrunnen yoghurt
Ställ ett durkslag i en bunke utan att durkslaget nuddar bunkens botten. Lägg en ren kökshandduk eller en bit lakansväv i durkslaget (tyget bör inte vara tvättat med parfymerat tvättmedel eller sköljmedel). 



Häll ca 7½ dl naturell yoghurten i duken i durkslaget.




Låt det stå och rinna av i ca 4-5 timmar. Skrapa ur den avrunna yoghurten med en slev eller slickepott och ha över den i en skål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.