söndag 10 april 2016

Lyxiga små frukostfrallor


Det är så mysigt att gå upp lite tidigare någon gång under helgen och överraska de övriga i familjen med nybakade frukostfrallor. De här små godingarna passar ypperligt att baka till en sådan helgfrukost. Degen rörs ihop och bakas ut på kvällen. Frallorna får stå och jäsa i kylen över natten för att sedan gräddas morgonen därpå. De nybakade frallorna smakar underbart med lite smör och ost till ett kokt ägg och en kopp te. 

Receptet är från boken ' Kakor, bröd & tårtor' av Anna - Maria Lautman.  

Frukostfrallor
12 stycken
25 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Mjölk  eller  uppvispat ägg till pensling
Vallmofrön  eller  sesamfrön att strö på 

Gör så här:  
Lägg ett bakplåtspapper på en bricka som får plats i kylen eller smörj en muffinsplåt med lite matfett. 

Värm mjölken till 37 C. Häll den sedan i en degbunke. Smula ner jästen och vispa tills den lösts upp. Tillsätt äggen & saltet. Arbeta i mjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Häll ut den på en mjölad arbetsyta och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Ställ dem glest på brickan eller lägg dem i muffinsplåten. Lägg på en kökshandduk och ställ brickan eller plåten i kylen över natten. 

Ta ut bullarna ur kylen. (Om de stått på en bricka så dra över bakplåtspapperet till en plåt). Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg. Strö på vallmofrön eller sesamfrön. Sätt ugnen på 225 C. Ställ plåten på spisen och låt den stå där under tiden ugnen värms upp. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut dem & låt dem svalna på brödgaller under duk. Servera dem gärna ljumna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.