torsdag 24 januari 2019

Cajunkryddad linssoppa med grönsaker


Jag brukar ta en uppfriskande promenad under förmiddagen, oavsett väder. Idag är det dock nio minusgrader här, så det känns lite motigt att gå ut i kylan. Det ska, som tur är, inte vara lika kallt hela dagen så när jag går ut vid elvatiden kommer det förhoppningsvis att vara lite varmare. Förmiddagspromenaden är inte den enda promenix som jag tar under en dag utan det brukar bli ytterligare en promenad när maken kommit hem framåt kvällen. 

Efter en kylslagen promenad kan det vara gott med något värmande i kroppen. Då passar det bra med en matig och god soppa. Denna cajunkryddade linssoppa kommer att värma gott i magen, och smakar säkerligen fantastiskt bra tillsammans med ett frasigt bröd. Mums!😋

Cajunkryddad linssoppa med grönsaker
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 normalstora morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 grön paprika
1 - 2 msk cajunkrydda (se här)
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1½ dl torra röda linser
500 g passerade tomater
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
1 liten burk majskorn, à ca 160 g
Salt efter smak
Ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i slantar eller i små tärningar. Skölj av paprikan och kärna ur den. Skär paprikan i tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken, morötterna och paprikan och låt det steka i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och låt allt steka under omrörning i ytterligare 1 minut. Häll i tomaterna och vattnet. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt så att linserna inte fastnar i botten. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra i ca 30 minuter, eller tills linserna och morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Tillsätt grädden och majskornen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och garnera ev. med persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.