måndag 7 januari 2019

Vitkålsgryta med rökt paprika


Denna vitkålsgryta med rökt paprika var sagolikt god. Tänk att en så enkel och billig råvara som vitkål kan förvandlas till något så gott! Det ursprungliga receptet hittade jag på en polsk matblogg som heter karmelowy.pl (se här). Jag har dock, i vanlig ordning, gjort några små justeringar för att anpassa receptet till vår smak. Vi käkade den smakrika grytan tillsammans med pasta, lite riven lagrad ost samt rårivna morötter. Mums!

Vitkålsgryta med rökt paprika
1 msk smör
1 hackad gul lök
500 g grovt hackad vitkål
2 msk tomatpuré
2 - 3 krm rökt paprikapulver
3 - 4 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
3 hela kryddpepparkorn
2 dl crème fraiche
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt, ta mer eller mindre efter egen smak
ca 2 msk hackad persilja

Gör så här: 
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Ha i löken och vitkålen och låt det steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och låt allt steka under omrörning i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen i stekpannan. Tillsätt lagerbladet och kryddpepparkornen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt kålen puttra i ca 25 - 30 minuter, eller tills den är mjuk. Rör ner crème fraichen och låt allt puttra i ytterligare ca 5 minuter. Ta ur lagerbladet och släng bort det. Smaka av grytan med salt och svartpeppar. Garnera med persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.