Harissa är en slags chilipasta (finns också som torr krydda) som används främst i maträtter som har sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern. Vi tycker väldigt mycket om maträtter från den delen av världen så jag har alltid en tub harissa i kylen. Det finns ju dock ingen regel som säger att den heta chilipastan inte kan användas i annan mat, så häromdagen använde jag en liten klutt harissa i denna lättlagade champinjonsås för att ge den lite extra sting. Idén fick jag när jag läste ett liknande recept på den brittiska versionen av 'allrecipes' (se här). Såsen blev härligt krämig och smakrik. Den passade jättebra tillsammans med nykokt pasta. Ännu ett exempel på att enkel och god vegetarisk vardagsmat inte behöver vara trist och tråkig 👍😊
Champinjonsås med harissa
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
500 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 100 g fint strimlad purjolök
2 tsk harissa (du kan ta mer eller mindre mängd efter egen smak)
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 - 2 tsk ketchup
2 ½ dl grädde (jag använde matlagningsgrädde med 4 % fett)
ca 1 ½ dl riven lagrad ost
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja till garnering
Gör så här:
Jag brukar göra på lite olika sätt beroende på om jag använder färska eller frysta champinjoner. Färska steker jag direkt med purjolöken i oljan i några minuter tills svampen fått lite färg. Frysta champinjoner steker jag däremot på hög värme, utan fett, tills vätskan som svampen ger ifrån sig har kokat bort. Sedan har jag i oljan och purjolöken och låter allt steka på hög värme i några minuter tills svampen fått lite färg.
Tillsätt harissan och låt den steka med i någon minut. Ha i vattnet, fonden, ketchupen och grädden. Blanda allt väl. Låt såsen koka ihop i ca 5 - 6 minuter, tills den tjocknat lite (tillsätt ca 1 tsk ljus maizenaredning om du vill ha en tjockare sås). Ta av stekpannan från värmen och rör ner osten. Låt den smälta. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Garnera ev. med lite hackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.