lördag 12 januari 2019

Mjuka och goda brödrutor i långpannan


Jag har precis kommit hem efter en skön morgonpromenad. Soluppgången över Östgötaslätten var helt magisk. Jag är så lycklig över att få bo på en så vacker plats 😍. Nu ska vi snart äta frukost. Jag käkar min gamla vanliga havregrynsgröt och maken käkar fil och mackor. Idag får han extra lyxigt frukostbröd i form av dessa mjuka och goda brödrutor. Det är ju bara så gott med hembakat, färsk bröd. Ha en riktigt bra dag! 😊

Mjuka och goda brödrutor i långpannan
blir ca 24 - 30 stycken beroende på storlek
9 dl kallt vatten
3 dl mjölkpulver (jag använde Semper)
50 g jäst
1 msk socker
3 tsk salt
6 dl rågsikt
ca 15 - 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Vispa ihop vattnet med mjölkpulvret i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den har lösts upp helt. Tillsätt sockret och saltet. Rör om tills det också har lösts upp. Ha i rågsikten och  arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar. 

Klä en långpanna (ca 30 x 40 cm) med två bakplåtspapper, lite omlott, så att papperet sticker upp en bit över kanterna på långpannan. Tryck ut degen i långpannan med mjölad hand. Se till att den blir jämnt fördelad i hela plåten. Skär skåror i degytan så att det blir 24 - 30 fyrkantiga bitar. Täck med en bakduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och låt brödet grädda i ca 30 minuter eller tills det är 98 C inuti. Ta ut plåten och dra över brödet till ett brödgaller. ta bort bakplåtspapperna. Lägg på en brödduk och låt brödet kallna innan det skärs i bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar