onsdag 2 januari 2019

Linsbiffar


Då var de lediga dagarna slut för den här gången och det har blivit dags att gå tillbaka till vardagen. Nyår brukar vara en tid då många ger sig själva löften om att göra saker som förändrar/ förbättrar tillvaron. Ett av de vanligaste löftena brukar vara att förändra sin kost och sina motionsvanor (inte så konstigt kanske med tanke på julens matöverflöd). Något som många vill göra just nu är att försöka börja äta mer vegetarisk mat, och då passar det ju perfekt med ett besök på den här bloggen för att få lite recept, inspiration och idéer på nya vegetariska maträtter. Dagens recept blir dessa kalasgoda linsbiffar som vi käkade under nyårshelgen. Biffarna var enkla att forma och hade fin konsistens, även efter stekning. Vi serverade biffarna med en krämig champinjonsås (se här) och en underbart god röstirulltårta (se här). Det var fantastiskt gott! 😋

Det ursprungliga receptet hittade jag på köket.se (receptet nedan är min version av det receptet). 

Tips! linserna i receptet nedan kan bytas mot 300 g konserverade gröna linser (avrunnen vikt gäller!) Om du använder konserverade linser ska du hoppa över det stycke i receptet som handlar om linskoket. 

Linsbiffar
ca 12 stycken
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
½ liten finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
½ svampbuljongtärning
1 msk japansk soja
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 ägg
knappt 1 ½ dl ströbröd 
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt stå i ca 30 - 60 minuter.  Häll av linserna och lägg dem sedan i en kastrull. Häll på 6 dl vatten. Smula i grönsaksbuljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt linserna koka i 30 - 45 minuter, eller tills de är mjuka (koktiden kan variera beroende på blötläggningstid och sort). Häll av linserna. Avlägsna lagerbladet och släng bort det. Låt linserna kallna i durkslaget eller i trådsilen så att de rinner av ordentligt. 

Smula ner svampbuljongtärningen i en bunke. Ha i sojan. Rör om ordentligt så att buljongtärningen löser upp sig. Tillsätt linserna, löken, vitlöken, ägget, saltet, svartpepparn och ströbrödet. Mixa allt till en ganska grov smet med en stavmixer eller i matberedaren. Ställ bunken kallt i ca 15 minuter. Forma 12 jämnstora biffar av smeten. Hetta upp någon matsked olja i stekpannan. Stek några biffar i taget på hög till medelhög värme i ca 2 - 3 minuter per sida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.