lördag 26 januari 2019

Coca-colarutor


Tidigare i veckan var jag och hälsade på mina gamla arbetskamrater på kyrkogårdsenheten i Kumla. Jag hade med mig lite gott fikabröd i form av dessa mycket mumsiga coca-colarutor. Att använda coca-cola i fikabröd är inget som jag har gjort tidigare, men det funkade finfint. Kakan hade ingen speciellt framträdande coca-colasmak, vad vi kunde känna i alla fall, men den var väldigt saftig och god. Mina arbetskamrater tyckte att den smakade jättebra. Det är alltid lite nervöst att bjuda på kakor som jag aldrig har bakat förut, så det var kul att den blev omtyckt 😊. 

Originalreceptet kommer ifrån bloggen 'Brown eyed baker' (se här).

Coca-colarutor
blir 1 långpanna med rutor, antal beror på storleken
Kaka: 
250 g smör
33 cl Coca-cola original
5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0, 5 tsk kanel (kan uteslutas)
1 tsk bikarbonat (kan eventuellt ersättas med 2 tsk bakpulver)
2 rumsvarma ägg
1, 25 dl rumsvarm lättfil eller filmjölk
Glasyr: 
33 cl Coca-cola original
4 msk kakao
125 g rumsvarmt smör, skuret i små bitar
ca 5 - 6 dl florsocker

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, à ca 30 x 40 cm. 

Smält smöret till kakan i en gryta. Tillsätt coca-colan och låt den bli varm. Ta av grytan från värmen. Rör i sockret. Blanda vetemjölet med kakaon, vaniljsockret, kakaon, (kanelen) och bikarbonaten i en bunke. Vispa ihop äggen med filen, lite lätt, i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i grytan. Blanda väl. Tillsätt till sist äggblandningen och rör slätt. Häll smeten i långpannan och släta till ytan. Se till att smeten blir jämt fördelad i hela långpannan. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 - 20 minuter. Känn med en provsticka i  mitten av kakan. Kakan är färdig när stickan kommer ut torr. Ta ut plåten ur ugnen och låt kakan svalna under tiden som du gör glasyren. 

Häll coca-colan till glasyren i en gryta. Låt den koka upp och sedan koka i ca 20 minuter, eller tills det återstår på ett ungefär 1, 25 dl. Ta av grytan från värmen. Tillsätt kakaon. Vispa tills den lösts upp. Tillsätt smöret i små bitar. Rör om eller vispa mellan varje bit. Tillsätt florsockret, lite i taget, under fortsatt omrörning, tills du får en tjock glansig glasyr. Bred snabbt ut glasyren i ett jämnt lager på kakan. Ställ kakan kallt att stelna. Skär den sedan i rutor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.