torsdag 3 januari 2019

En sagolikt god röstirulltårta med färskostfyllning



Här kommer det utlovade receptet på den fantastiska röstirulltårta som vi serverade till linsbiffarna som ni fick recept på igår (se här). Originalreceptet, på den smarriga röstirullen, hittade jag för ett tag sedan på den mycket trevliga bloggen 'Mårtenssons kök' (se här). Jag var ganska skeptisk till om det skulle gå att rulla ihop röstin, men det visade sig funka alldeles utmärkt. Båda jag och maken tyckte att den smakrika och krämiga röstirullen var en riktig fullträff. Ett nytt favorittillbehör som jag kommer att göra många fler gånger i framtiden. 

Röstirulltårta
ca 1 msk flytande margarin eller smält smör 
500 g morötter
800 g potatis av en mjölig sort
4 dl fint strimlad purjolök
4 ägg
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
200 g smaksatt färskost (jag använde philadelphia vitlök-örter)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smörj papperet med margarinet eller smöret. Skala och grovriv morötterna. Krama ur dem med hjälp av händerna (Tips! lägg lite av morötterna i taget i en potatispress och krama ur vätskan med hjälp av den). Lägg morötterna i en bunke. Skala potatisen och grovriv även den. Krama ur potatisen på samma sätt som morötterna. Lägg den sedan i bunken. Tillsätt purjolöken, äggen, saltet och pepparn. Blanda allt väl. Bred ut blandningen i ett jämnt lager på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut plåten med röstin ur ugnen och låt den svalna. Lossa kanterna på röstin lite försiktigt. Bred på färskosten jämnt över hela ytan. Rulla ihop röstin från ena kortsidan så att det blir som en rulltårta (se bild nedan). Hit går det att förbereda och sedan förvara röstin i kylen tills den ska gratineras. 


Lägg röstin på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö på riven ost och grädda i mitten av ugnen i 225 C i ca 15 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut röstin ur ugnen. Skär den i skivor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.