lördag 5 januari 2019

Saftiga potatislimpor


För ett tag sedan bakade jag limpor som innehöll kokt potatis. Dessa limpor innehåller också potatis men i betydligt större mängd och dessutom råriven. Originalreceptet kommer ifrån köket.se (se här), jag gjorde dock några små ändringar i det receptet. Den rårivna potatis gav ifrån sig ganska mycket vätska vilket gjorde att degen blev rätt lös och svårhanterlig. För att komma ifrån det problemet tillsatte jag mer mjöl. Efter den insatsen gick degen bra att knåda och forma. De färdiga limporna blev saftiga och fina, trots att jag tillsatte ganska mycket mer mjöl än vad det stod i det ursprungliga receptet. Ett nytt trevligt brödrecept att skriva in i min pärm 👍. 

Saftiga potatislimpor 
blir 4 limpor
50 g jäst
10 dl kall mjölk
1 msk malen pomeranskrydda (kan uteslutas)
3 tsk salt
600 g fint riven rå potatis
1,8 - 2 kg rågsikt
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Rör ut jästen i den kalla mjölken i en degbunke. Tillsätt pomeransen, saltet och potatisen. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en mjuk och smidig, klibbfri, deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora bitar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck med bakduk och låt dem jäsa i 50 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa bröden lite försiktigt. Låt dem sedan kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.