Idag fortsätter jag på temat enkelt, billigt och gott med denna krämiga tomatsoppa med pasta. Soppa är riktig höjdarmat att laga om man vill göra över med rester och små slattar av allt möjligt som finns i kyl och frys. Det går ju faktiskt att koka en soppa på nästan vad som helst. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränser. Jag rekommenderar väl inte någon att koka soppa på en spik direkt, men annars är det en maträtt som inbjuder till improvisation, både vad det gäller smak och innehåll. För att höja soppan ytterligare en nivå gäller det att para ihop den med rätt sorts bröd. Till dagens tomatsoppa valde jag att servera enkla småfrallor (se här). En riktigt mumsig vardagsmiddag 👍.
Krämig tomatsoppa med pasta
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
3 morötter (ca 300 g sammanlagd vikt)
1 vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
7 ½ dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk chilisås
1 tsk socker (balanserar upp smaken men kan uteslutas)
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2 dl torr (okokt) pasta
2 ½ dl grädde
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
örtsalt efter tycke och smak
Lite hackad persilja eller basilika till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna. Låt det steka på medelvärme i 7 - 8 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken och låt allt steka i ytterligare någon minut. Häll i tomaterna och vattnet. Smula ner buljongtärningarna. Tillsätt chilisåsen, lagerbladet och de torkade örterna. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar,. Låt soppan puttra på svag värme i ca 30 minuter. Tillsätt pastan och låt soppan koka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills pastan är mjuk. Rör om då och då. Tillsätt grädden och låt den bli varm. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Garnera med lite hackad persilja eller basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.