fredag 27 juli 2018

Enkla småfrallor


Trots denna olidliga värme, som knappast inbjuder till några längre stunder vid spisen, kunde jag ändå inte låta bli att svänga ihop ett gäng småfrallor under de tidiga morgontimmarna en av mina lediga dagar. De nybakade små bröden smakade himmelskt med lite smör, ost och paprika till frukosten 😋. 

Enkla småbröd
ca 16 - 20 stycken beroende på storlek
1 paket torrjäst, à ca 12 g
1 ½ tsk salt
5 dl vatten
ca 12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Blanda jästen med 2 dl av mjölet i en degbunke. Låt det stå i ca 5 minuter. Värm vattnet till 40 C och ha i det i bunken. Rör slät. Blanda ner saltet. Arbeta in resten av mjölet, lite i taget, tills du får en klibbfri, mjuk deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den smidig i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck bunken med ett lock eller plastfolie. Låt den stå på en varm plats i ca 40 minuter (skåpet ovanpå kylen är en perfekt plats). 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Stjälp försiktigt upp degen på en mjölad arbetsyta. Arbeta inte ihop degen utan forma bara ihop den, lite försiktigt, till en rektangel. Dela den i i 4 - 5 lika stora delar. Dela sedan varje sådan del i ytterligare 4 delar så att du får 16 - 20 små rektangulära bröd. Lägg dem glest på plåtarna. Ställ plåtarna ovanpå spisen. Sätt på ugnen på 225 C. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler. Täck bröden med en bakduk om du vill ha en mjuk yta, eller strunta i duken om du vill ha en lite knaprigare, seg yta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar