De här lättbakade, mjuksega, blåbärsrutorna är underbart goda. Jag rekommenderar att du använder riktigt smör när du bakar den här kakan, för det ger en väldigt smarrig kolaaktiga smak. Kakan gräddas i långpannan, så det blir många mumsiga kakrutor av en sats. Ett extra plus är att smeten bara rörs ihop, direkt i grytan, vilket innebär att det inte blir så mycket disk 👍.
Lättbakade blåbärsrutor
blir ca 24-30 kakrutor, beroende på storlek
200 g smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 5 - 6 dl blåbär, färska eller frysta
Gör så här:
Värm upp ugnen till 175 C och lägg två bakplåtspapper i en långpanna (à ca 30 x 40 cm). Se till att papperen överlappar varandra och att det inte blir någon springa mellan dem.
Smält smöret i en gryta. Ta av grytan från värmen. Tillsätt sockret och rör om. Knäck ner äggen och rör om. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en skål. Ha sedan i mjölblandningen i smeten. Rör om så att allt blandas väl och du får en slät smet. Bred ut smeten i långpannan. Fördela bären jämnt över hela ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och dra snabbt över den till ett bakgaller. Vänd långpannan upp och ner över kakan och låt kakan kallna. Skär den sedan i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.