torsdag 19 juli 2018

Nordafrikansk kikärtsgryta med citron och soltorkad tomat


Den här förträffliga kikärtsgrytan var väldigt enkel att röra ihop. Idén till receptet kommer från ett recept på en liknande gryta som som jag hittade på 'Tasteline' (se här). Jag gillar den här typen av mat som inte kräver så mycket arbete men som ändå smakar fantastiskt gott. I originalreceptet används skal och saft av färsk citron, men jag behöver göra över med min hemmagjorda saltinlagda citron så jag använde den istället. Slutresultatet blev en supergod, smakrik gryta som jag definitivt kommer att laga fler gånger. Vi serverade grytan med couscous och en klick yoghurt. En perfekt smakkombo.

Kikärtsgryta med citron och soltorkad tomat
ca 4 portioner
1 msk olivolja alternativt olja från citronen eller tomaterna
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 normalstora morötter
½ tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm malen kanel
1 krm grovmalen svartpeppar
500 g krossade tomater
1 dl vatten
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
ca 2 msk finhackade marinerade soltorkade tomater
ca ½ dl finhackade inlagd citron (se här) alternativt 1 - 2 msk saft av pressad citron + 1 tsk rivet citronskal
10 - 15 oliver, urkärnade och halverade
Salt efter smak
Ev. lite hackad färsk eller fryst persilja till garnering

Gör så här: 
Skala löken och skär den i tunna strimlor. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med högre kant. Ha i löken och morötterna. Låt dem steka på medelhög till hög värme i ca 8 - 10 minuter. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den samt kryddorna. Låt allt steka under omrörning ytterligare någon minut. Ha i de krossade tomaterna, vattnet, kikärtorna, de soltorkade tomaterna, citronen och oliverna. Lägg på ett lock och låt grytan koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att grytan bara småkokar. Låt den puttra i ca 20 - 30 minuter. Smaka av med salt. Garnera ev. med hackad persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.