söndag 8 juli 2018

Somrig polsk vitkålssoppa


Igår och i förrgår kom det äntligen lite regn här där vi bor. Det var faktiskt riktigt skönt. Temperaturen sjönk också några grader, vilket gav en välbehövlig paus från den värmebölja som vi har haft de senaste veckorna. När det blev lite kyligare ute (och inne med för den delen) passade jag på att koka ihop denna somriga vitkålssoppa, innehållande bland annat färsk vitkål och färskpotatis. Soppan blev jättegod och matig 😋. 

Idén till receptet kommer från en polsk matblogg som heter karmelowy.pl (se här). Jag förstår inte polska, men det gör inget för recepten på bloggen finns även på engelska. 

Det är otroligt roligt och lärorikt att besöka matbloggar från olika delar av världen. På det sättet hittar man nya spännande recept, samtidigt som man lär sig lite grann om andra matkulturer. Maten från just det östeuropeiska köket känns väldigt rustik och jordnära. Den är oftast förvånansvärt smakrik, trots att den för det mesta är gjord på enkla råvaror. Jag gillar verkligen den här typen av mat som inte bara smakar bra, utan som dessutom är prisvärd, relativt miljövänlig och okomplicerad 👍.

Somrig polsk vitkålssoppa
ca 4 portioner
1 msk smör
2 hackade gula lökar
ca 750 g hackad färsk vitkål
1 burk, à ca 400 g, konserverade hela tomater
8 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
5 - 6 hela kryddpepparkorn
ca 200 - 250 g tärnad färskpotatis
2 ½ dl grädde
2 - 3 msk hackad dill
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Stek löken i smöret i en gryta på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kålen och låt den steka med i 2 - 3 minuter. Tillsätt tomaterna (inklusive spadet), vattnet, buljongtärningarna, lagerbladet och kryddpepparn. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Ha i potatisen och låt soppan koka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills kålen och potatisen mjuknat. Rör ner grädden och låt den bli varm. Smaka av soppan med den hackade dillen samt lite salt och svartpeppar. 


3 kommentarer:

  1. Låter gott! Älskar vitkål och brukar göra olika varianter av det. Ska prova ditt recept.

    SvaraRadera
  2. ...glömde: att tillsätta lite sirap gör vitkålen magisk!

    SvaraRadera
  3. Hej, Vad kul att du ska prova receptet :). Hoppas du blir nöjd med resultatet. Jag älskar också vitkål och håller med om att den får ett lyft av lite sötma. Det går att laga många smarriga maträtter med den simpla vitkålen. Några av våra favoriter är, förutom pizzasallad och olika soppor, polsk vitkål till pasta, vitkålsgryta med paprika och kryddig linsgryta med vitkål och kokos. Du hittar fler recept med vitkål under etiketten kål, eller så kan du söka på vitkål här på bloggen. Ha en fortsatt bra dag! Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.