torsdag 12 juli 2018

Fantastiskt goda kikärtsköfte med paprika och champinjoner


Dessa kikärtsköfte, med paprika och champinjoner, var fantastiskt goda. Både smak och konsistens överträffade mina förväntningar med råge. Det ursprungliga receptet hittade jag på bloggen 'Preggie Veggie' (se här). I vanlig ordning har jag dock gjort lite ändringar i originalreceptet för att anpassa maten till vår smak. Vi käkade de små köftena med bulgursallad, baba ganoush, feferoni samt en kall sås smaksatt med vitlök, dill och harissa. Det var supergott! 😋

Kikärtsköfte med paprika och champinjoner
250 g ansade färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 - 2 tsk harissa (nordafrikansk chilipasta)
1 tsk senap
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk salt
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor
10 - 15 urkärnade gröna oliver
2 inlagda grillade paprikor
2 - 3 tsk torkad dill
1 ägg
ca 2½ dl ströbröd
Rapsolja till stekning

Gör så här: 
Grovhacka champinjonerna. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp ½ - 1 msk rapsolja i en stekpanna. Ha i  champinjonerna och löken. Låt det steka på medelvärme i ca 5- 10 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén, harissan, senapen, kryddorna och saltet. Låt det steka under omrörning i någon min. Lägg över det stekta i en skål och låt det svalna. 

Lägg kikärtorna i en bunke (häll av och skölj av konserverade kikärtor innan de används). Mosa dem lite grovt med en gaffel. Finhacka oliverna. Häll av och finhacka paprikorna. Ha i oliverna och paprikan i kikärtsbunken. Tillsätt även det stekta samt dillen, ägget och ströbrödet. Blanda allt till en ganska grov smet. Täck bunken och ställ den kallt i minst 15 minuter. 

Ta lite smet i taget och forma små avlånga järpar med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat vartefter de är färdiga. Stek järparna i rapsolja i en stekpanna. Låt dem steka några minuter per sida. Servera dem varma eller kalla. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.