fredag 26 maj 2017

Vit pizza med champinjoner, rökt ost, tryffelolja och citron


Den här vita pizzan, med bland annat champinjoner, tryffelolja, rökt ost och citron, var gudomligt god 😋😍. Jag har faktiskt aldrig ätit vit pizza förut så detta var en helt ny upplevelse för mig. Idén till just denna variant kommer från tv - programmet 'Mitt kök'. Nu kan jag knappt vänta på att leta reda på fler varianter av vit pizza att provlaga framöver. 

Vit pizza med champinjoner, rökt ost, tryffelolja och citron
blir 3 bakplåtsstora pizzor eller till 6 -8 portionspizzor
Pizzadeg: 
1 påse torrjäst eller 50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja eller liknande olja
1 ½ tsk salt
ca 12 - 14 dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning:
300 g cream cheese
2 dl crème fraiche
½ tsk vitlökspulver
ca 1 tsk lökpulver
3 - 4 dl rökt mozzarella eller annan rökt ost
ca 6 dl riven ost
600 - 700 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 tsk tryffelolja
ca ½ tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm torkad timjan
1 tsk rivet citronskal

Gör så här: 
Med torrjäst: Blanda 10 dl av mjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Värm vattnet till 40 C och häll ner det i bunken. Tillsätt oljan och blanda allt till en deg. Arbeta in det sista av vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Med färsk jäst: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur. 

Fyllning: Rör ihop cream cheese, crème fraiche, vitlökspulver och lökpulver i en bunke. Ställ den kallt så länge. Stek champinjonerna på ganska hög värme, i en stor stekpanna utan fett, tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt tryffelolja, timjan, salt och svartpeppar. Låt det steka i några minuter. Ta av från värmen och tillsätt citronskalet. Låt svalna. 

Värm upp ugnen till 225 C. Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar (alternativt i 6 eller 8 delar till portionspizzor). Kavla ut dem tunt, en i taget, till en ca 30 x 40 cm stor rektangel (eller kavla ut tunna runda pizzor). Lägg dem på plåtarna. Bred på cream cheeseröran och fördela de båda rivna ostsorterna på pizzorna. Strö slutligen på den stekta svampen. Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.