Den här underbart goda kryddstarka linssoppan får sin smak av bland annat berberkrydda, färsk ingefära och kokosmjölk. Soppan innehåller dessutom wokgrönsaker, samt lite kokt basmatiris som jag hade i frysen. Jag brukar frysa små slattar av kokt ris, pasta eller andra, liknande, gryn, som jag sedan tar upp och använder i t.ex. en soppa, sallad eller omelett. Om du inte har färdigkokt ris hemma så kan du byta ut det mot ca 3/4 - 1 dl okokt basmatiris som du tillsätter samtidigt som du har i linserna. Öka då också på vattenmängden i receptet med 1 ½ - 2 dl. Vi käkade soppan med ett frasigt vitt bröd. Det var supergott! 😋
Matig linssoppa med berberekrydda
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja eller liknande olja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk fint riven färsk ingefära
1 msk tomatpuré
½ tsk torkade malen gurkmeja
1 - 2 tsk berberkrydda (se här)
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl torra röda linser
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
500 g frysta wokgrönsaker
ca 3 dl kokt basmatiris
ca ½ tsk salt, eller efter smak
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. ha i vitlöken, ingefäran, tomatpurén, gurkmejan och berberekryddan (börja med den mindre mängden). Låt det steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan småputtra i ca 20 - 25 minuter. Rör om i botten då och då så att inte linserna kokar fast. Ha i kokosmjölken och wokgrönsakerna. Låt soppan koka upp igen och sedan småkoka på svag värme i ytterligare ca 10 minuter. Ha i riset och låt soppan koka i ca 5 minuter till. Smaka av med salt och eventuellt mer bereberekrydda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.