torsdag 4 maj 2017

Tomatsoppa med vita bönor och fetaoststopping


En soppa blir nästan bara godare om den får stå en dag och sedan värmas upp innan den ska serveras. Det är precis den typen av mat som passar helt perfekt nu när trädgårdssäsongen dragit igång och vi är ute och påtar i trädgården så mycket som vi bara hinner och orkar. När det är dags att käka är det bara att gå in och värma varsin skål soppa och slurpa i sig innan det är dags att gå ut igen. Härligt! 😊

Den här gången fick det bli en matig tomatsoppa med potatis och vita bönor i tomatsås. För att göra soppan lite roligare så gjorde jag en mumsig topping av smulad fetaost, rivet citronskal, hackad basilika och vitlök. Vi åt soppan med 'fougasse', ett underbart gott franskt bröd, som jag hade smaksatt med vitlök, timjan och rosmarin (se recept här).  

Tomatsoppa med vita bönor och fetaosttopping
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
3 - 4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 400 g potatis av en fast sort
1 normalstor burk, ca 400 - 450 g, vita bönor i tomatsås
2½ dl grädde (jag tog mat med 4 % fet)
Fetaosttopping
ca 100 g fetaost eller salladsost
1 tsk rivet citronskal
3 - 4 msk hackad basilika, färsk eller fryst
ca ½ finhackad vitlöksklyfta

Gör så här: 
Börja med att göra toppingen. Smula ner fetaosten i en skål. Blanda den med citronskalet, basilikan & vitlöken. Täck skålen och ställ den i kylen under tiden du lagar soppan. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och stek på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med, under omrörning, i någon minut. Ha i tomaterna, vattnet, buljongtärningarna, örterna och svartpepparn. Låt det koka upp. Skala potatisen och skär den i små fina tärningar. Ha i den i grytan. Låt soppan småkoka i ca 15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Rör om då och då. Tillsätt vita bönorna och grädden. Låt det småkoka i ytterligare 3 - 4 minuter tills allt blivit varmt. Smaka av soppan (tänk på att toppingen kommer att tillföra ganska mycket salt och smak). Häll upp soppan i skålar och toppa med fetaoströran. Servera gärna med ett gott bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.