onsdag 17 maj 2017

Märtas kavring


Om man söker efter recept på kavring på datorn så kommer det upp mängder av olika recept som ser helt olika ut. En del innehåller jäst medan andra innehåller bikarbonat. Det verkar faktiskt nästan som om man kan kalla vilket bröd som helst för kavring. Den gemensamma nämnaren, för att det ska få kallas kavring, verkar vara att det ska innehålla någon form av rågmjöl och smaka ganska sött. Den kavring som jag brukar baka är en lagom söt variant som kallas för 'Märtas kavring'. Den innehåller bland annat grovt rågmjöl, rågsikt och farinsocker. Brödet blir extra saftigt och gott av att det grova rågmjölet skållas. Denna skållning får sedan stå och mogna i två dagar innan brödet bakas, vilket ger brödet lite extra karaktär. Receptet kommer ursprungligen från en bok som jag lånade för flera år sedan på biblioteket. Dessvärre kommer jag inte längre ihåg varken vad boken hette eller vem som hade skrivit den. 

Märtas kavring
det blir 3 limpor av receptet
Skållning (görs 2 dagar innan brödet ska bakas:
750 g grovt rågmjöl
10 dl kokande vatten
Deg:
skållningen ovan
50 g jäst 
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk ättikssprit (12 %)
250 g farinsocker
1 msk salt
750 g rågsikt 
ca 250 g vetemjöl + lite extra till utbakningen
matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Blanda det grova rågmjölet med det kokande vattnet i en degbunke. Rör om så att det blandas ordentligt. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2 dagar. Rör om 2 - 3 gånger under tiden. 

Bakdagen: Rör ut jästen i det kalla vattnet i en skål. Blanda sedan detta med skållningen i degbunken. Ha i ättiksspriten, farinsockret, saltet och rågsikten. Arbeta in vetemjölet tills det blir en fast och klibbfri deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka den i bunken. Lägg på ett lock eller täck med plastfolie och låt degen jäsa i ca 60 minuter. 

Smöra 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar (jag brukar väga mina). Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 60 -90 minuter, tills de nått formens kant. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 - 80 minuter eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna invirade i bröddukar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar