torsdag 18 maj 2017

Marinerade linser med dijonsenap och persillade


Under den varma delen av året brukar vi ofta ha någon form av marinerade linser, kikärtor eller bönor i kylen. Det gör att det är enkelt att fixa till en god vegetariskt måltid när det är ont om tid. Det är bara att lägga upp lite fräscha grönsaker på tallriken (eller i matlådan), komplettera med de marinerade baljväxterna och vips så har man en god och nyttig måltid. Ibland lägger jag även till bulgur eller couscous för att göra det hela lite matigare. Om jag vill lyxa till det ordentligt så tillsätter jag även godsaker som t.ex. oliver, marinerade soltorkade tomater och fetaost eller stekt halloumi. Galet gott! 😋

Obs! I det här receptet använder jag en kryddblandning som heter persillade. Santa Marias variant består av salt, vitlök och persilja. Kockens variant innehåller salt, lök, vitlök, persilja och citrongräs. Båda sorterna funkar bra att använda i receptet. Persillade borde gå att få tag på i de flesta matbutiker, men om du inte får tag den så kan du ju prova att göra en egen mix av ovannämnda kryddor. 

Marinerade linser med dijonsenap och persillade
2 dl mörka linser t.ex. små linser, gröna linser eller belugalinser
vatten till blötläggning och kokning
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
 liten rödlök
Dressing: 
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 ½ msk äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ - 2 tsk persillade, eller efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker. Låt dem stå i ca 30 minuter. Häll av vattnet. Lägg linserna i en kastrull. Tillsätt 6 dl vatten, buljongtärningen och lagerbladet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt linserna småkoka i ca 30 minuter, eller tills de är mjuka men inte mosiga. Häll linserna i durkslaget eller trådsilen igen så att kokvattnet rinner av. Kasta bort lagerbladet. Rör ihop alla ingredienser till dressingen i en skål. Tillsätt de varma linserna. Skala och finhacka rödlöken och blanda den med linserna. Ställ kallt i minst 3 timmar innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar