lördag 13 maj 2017

Hemmagjord ravioli med broccolifyllning och tomatsås


Hemmagjord ravioli är ganska roligt att göra, men det är också ett pilligt och tidskrävande arbete. Jag brukar därför inte göra ravioli mer än ett par gånger om året. När jag väl lagar egen ravioli så brukar jag göra så det räcker till mer än en middag. Den ravioli som vi inte äter på en gång fryser jag in okokt. En sak som är bra med hemmagjord ravioli, förutom att det är supergott, är att du själv bestämmer vad du ska ha i dem. Denna gång hade jag i en smaskig blandning av hackad broccoli, kesella och riven lagrad prästost. Vi serverade raviolin med en mustig och smakrik tomatsås (se recept här) och toppade det hela med lite riven parmesanost. Mmm... så gott! 😋

Tips! Om du inte vill göra egen pastadeg så kan du byta ut den mot köpt deg. Pastadegen i receptet nedan vägde ca 650 g. 

Ravioli med broccolifyllning

till ca 6 - 8 portioner
Pastadeg: 
400 g vetemjöl 
4 ägg
ca 1 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 300 g broccoli, färsk eller fryst
250 g kesella med 10 % fett (går att ersätta med ricotta)
2 - 2 ½ dl riven lagrad prästost, eller liknande ost
ca ½ tsk örtsalt, eller efter smak
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitlökspulver

Gör så här: 
Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pastadegen i en matberedare eller för hand. Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen i minst 30 minuter. 

Koka broccolin i några minuter tills den precis mjuknat. Häll av den och låt den rinna av i durkslag. Låt den kallna. Krama ur det mesta av vätskan ur broccolin med hjälp av händerna. Hacka sedan broccolin och lägg den i en bunke. Ha i resten av ingredienserna till fyllningen. Smaka av. 

Fukta en ren bakduk och lägg den på bänken. Ta fram lite vetemjöl och mannagryn. 

Kavla ut pastadegen tunt med kavel på en lätt mjölad arbetsyta eller i pastamaskinen (jag körde min till tjocklek 6 i maskinen). Om du kavlar för hand så kavla ut en rektangel, ca 1 ½ mm tjock. Skär den sedan i ca 10 cm breda remsor (med en pastamaskin blir det remsor direkt). 

Strö ut tunt med mannagryn på arbetsbänken och lägg remsorna på dem. Lägg ca 1 rågad tesked fyllning med ca 3 - 4 cm mellanrum (som du ser på bilden så blir det ca 5 cm mellan centrum av varje fyllningsklutt).



Pensla eller stryk ut lite vatten mellan varje klutt. Lägg en degremsa ovanpå och tryck sedan ihop de båda degarna ordentligt runt varje klutt. Försök att trycka ut den luft som finns runt kluttarna och se till att det blir tätt runt om. Skär med en degsporre mellan kluttarna så du får fyrkantiga bitar à ca 4 x 4 cm. Se till att kanterna är täta så att inte fyllningen rinner ut. Lägg över bitarna på den fuktiga handduken vartefter de är klara. Baka ut resterande deg på samma sätt. Samla ihop den överflödiga degen och kavla ut den på nytt. Upprepa hela proceduren tills du använt all deg och fyllning. 


Koka upp ca 3 liter vatten i en rymlig gryta (min gryta rymmer 5 liter). Ha i 1 - 2 tsk salt. Lägg i raviolin och låt den koka i ca 3 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av  i ett durkslag. Servera dem direkt med en god sås och lite färska grönsaker. 

Tips! Ravioli går att frysa okokt. Gör så här: Klä 2 brickor eller plåtar som passar i frysen med bakplåtspapper. Strö på lite mannagryn. Baka ut ravioli som ovan och lägg dem på brickorna eller plåtarna. Ställ dem i frysen ett par timmar. Ta loss raviolin och frys in den i en plastpåsen. Koka raviolin otinad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.