tisdag 30 maj 2017

Vegetarisk tacogryta med linser och kikärtor


Denna vegetariska tacogryta, med bland annat röda linser och kikärtor, var supergod och matig. Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på bloggen 'på mitt lilla sätt' (se här) (en jättetrevlig blogg, med inriktning på lite hälsosammare mat 👍). Vi serverade den kryddiga röran i uppvärmda mjuka tortillabröd med goda tillbehör som isbergssallad, majskorn, paprika, tomater, inlagd jalapeno, tacosås, crème fraiche, riven ost och mexikanskt böndipp (se här). Det var riktigt mumsigt 😋. 

Vegetarisk tacogryta med linser och kikärtor
ca 4 - 5 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja, eller liknande olja
1 ½ - 2 tsk malen spiskummin, efter smak
2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 burk tacosås à ca 230 g (jag tog medelstark)
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl torra röda linser
200 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk med konserverade kikärtor
ca 1 - 2 dl vatten
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut. Häll i tacosåsen och de krossade tomaterna. Smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp under lock. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om och låt det koka upp. Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det sedan puttra på svag värme i ca 20 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om i botten då och då och späd med vattnet lite i taget. Tillsätt kikärtorna (häll av de konserverade kikärtorna och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt dem koka med i några minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.