Den här försvenskade, krämiga, indiska linsgryta var riktigt smarrig. Indiska maträtter kan ibland vara rätt så kryddstarka och därför inte riktigt falla alla i smaken. Denna gryta var dock ganska milt kryddad, men ändå smakrik och god, så den borde tilltala de flesta. Originalreceptet kommer från ica.se, men jag har, i vanlig ordning, lagt till och dragit ifrån för att anpassa receptet efter egen smak. Vi käkade grytan med färska grönsaker, basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här)
Krämig indisk linsgryta
ca 4 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter (ca 150 - 200 g)
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm cayennepeppar
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl röda linser (torra)
2 dl crème fraiche
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i 8 - 10 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén, ingefäran och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter.
Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha i dem i grytan. Rör om. Låt alltihop koka upp igen och sedan fortsätta småkoka på svag värme i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör ner crème fraichen och låt den koka med i 2 - 3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad persilja eller färsk koriander.
De här kikärtsbollarna med barbeceusås har jag varit sugen på att provlaga ända sedan jag först såg receptet på bloggen 'Orchids + Sweet Tea' (se här). Häromdagen blev det äntligen av. Jag behövde göra över med lite barbecuesås som vi hade i frysen, och då passade det ju perfekt att laga bollarna. Bollarna blev jättegoda, om än något smuliga, men såsen var tyvärr lite för dominant för min smak. Jag använde en barbecuesås som innehöll färsk ingefära och jag tyckte att den smaken tog över. Jag kommer ändå att göra denna maträtt fler gånger eftersom själva kikärtsbollen var god, men nästa gång väljer jag en annan bbq-sås eller skippar den helt.
Kikärtsbollar med bbq-sås
blir ca 30 stycken
½ dl quinoa
vatten till skållning, sköljning och kokning
ca 400 - 450 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
1 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
ca 1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 - 2 krm rökt paprikapulver (kan bytas mot vanligt paprikapulver om du inte gillar rökt smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 dl ströbröd
ca 2 msk rapsolja till stekning
ca 1 - 1 ½ dl barbecuesås
Gör så här
Lägg quinoan i en trådsil. Häll på kokande vatten. Skölj sedan quinoan under rinnande kallt vatten. Låt rinna av. Lägg quinoan i en kastrull och häll på 1 ½ dl vatten. Låt quinoan koka på svag värme i ca 12 - 15 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen och låt den stå i ca 10 minuter. Låt quinoan kallna.
Mixa kikärtorna lite grovt i matberedaren, eller med en gaffel i en bunke (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Tillsätt ägget, vitlöken, saltet, svartpepparn, röt paprikapulver, paprikapulver och quinoan. Blanda allt väl. Tillsätt ströbrödet, lite i taget tills du får en formbar massa. Forma 30 jämnstora bollar av smeten och lägg dem på ett fat. Täck med plastfolie och ställ dem kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Stek bollarna i olja i stekpannan 3 - 4 minuter, tills de fått lite färg runt om. Lägg över dem på plåten. Ha på lite bbq-sås på varje boll. Grädda högt upp i ugnen i ca 8 - 10 minuter.
Köpt majonäs är inget som vi är speciellt förtjusta i här hemma. Trots det så har vi oftast en tub majo i kylen för att, lite då och då, kunna ha i en klutt i kalla såser, röror, dressingar och liknande. Ibland kan det vara svårt att hinna använda all majo innan den har blivit för gammal. Senaste gången som jag ställdes inför detta dilemma rörde jag ner majon i en bröddeg. Jag tänkte att det borde funka eftersom jag har sett att det går att använda majonäs i mjuka kakor. Det visade sig funka finemang. Bröden blev väldigt luftiga och fina, och smakade supergott. Ett helt perfekt sätt att använda majo på.
Portionsbröd med majo
blir ca 32 stycken
50 g jäst
3 dl naturell yoghurt
7 dl vatten
ca 1 dl majonäs
4 - 5 msk honung
1 ägg
3 tsk salt
ca 22 - 24 dl vetemjöl
Gör så här:
smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt yoghurten och vattnet. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt majonäsen, honungen, ägget och saltet. Blanda allt väl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 8 - 10 minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i degbunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 ½ timme.
Klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Forma degen till en stor rektangel. Skär den i 8 jämnstora, avlånga bitar. Dela sedan varje sådan bit i 4 jämnstora bitar. Vrid dem lite så de får ett spiralmönster (se bilden nedan). Lägg dem på plåtarna.
Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler under duk.
Vilket märkligt väder det har varit den här veckan. Det började bra med sol och plusgrader, men sedan slog det plötsligt om och blev snöoväder i torsdags. Som tur är verkar det bara vara ett tillfälligt bakslag, för igår var det strålande sol igen och nu i helgen ska det också vara fint väder.
Vi får se hur mycket vi hinner med att njuta av solen för vi har fullt upp. Idag kommer våra barn hit på besök och imorgon kommer några av våra vänner hit. Det ser vi fram emot.
Nu ska jag alldeles strax röra ihop en matbrödsdeg. Jag tänker nämligen bjuda ungarna på en smarrig soppa med nybakat bröd till lunch. Innan jag börjar med degen ska jag leverera en ny veckomatsedel, med förslag på goda och spännande vegetariska maträtter inför veckan som kommer. Ha en riktigt bra dag!
Måndag: Rödbetskalops serveras med kokt potatis
Tisdag: Shakshuka med haricots verts och paprika, serveras med couscous, fetaost och baba ganoush
Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.
Torsdag: Het soppa med kikärtor, ris, spenat och majs, serveras med ett extra gott formbröd
Fredag: Tortillagratäng med sensommargrönsaker serveras med crème fraiche, tacosås, mexikanskt böndipp samt en blandad sallad.
Helg: Lasagne med aubergine och mozzarella, serveras med rivna morötter
Idag blir det exotiskt mat här på bloggen i form av denna karibiska böngryta med bbq - sås och ananas. Smaken på grytan avgörs till stor del av vilken bbq - sås du använder, så välj en sås som du tycker om. Jag använde en hemmagjord variant, med senap och apelsin, som vi hade i frysen. Det blev mycket gott. Vi serverade grytan med basmatiris och en klick ananaschutney (se här).
Karibisk böngryta med bbq-sås och ananas
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
200 g morot (2 - 3 stycken)
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad färsk chilifrukt
1 liten burk (à ca 225 g) krossad ananas, inklusive spadet
1 ½ dl barbecuesås med rökig smak (jag använde denna)
ca 3 dl vatten
1 tsk senapspulver (Colman´s)
½ grönsaksbuljongtärning
ca 400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor.
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär även den i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta eller stor stekpanna med höga kanter. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög värme i ca 8 minuter. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran och chilin. Låt allt steka i ytterligare 2 - 3 minuter. Tillsätt ananasen, inklusive spadet, barbecuesåsen, vattnet, senapspulvret och buljongtärningen. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen så att grytan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med lite hackad persilja eller färsk koriander.
När vi vill ha extra lyxig frukt att mumsa på brukar vi köpa färsk ananas. En riktigt saftig och söt, färsk, ananas är gudomligt gott och smakar nästan som godis 😋. Ibland händer det dock att vi får tag i ett ananasexemplar som, trots att den är mjukt och luktar bra, inte är mogen när vi skär upp den. Maken brukar visserligen ändå käka upp ananasen, men det kan vara lite svårt för honom att hinna med innan den blir dålig.
Den senaste gången som vi hade ett sådant ananasmissöde, löste jag problemet genom att hacka den något omogna ananasen och låta den bli huvudingrediens i en chutney. Jag hade även i några äpplen, för att dryga ut det hela. Slutresultatet blev en läckert gyllengul chutney som var kanongod och hade en fin smakbalans. Ett riktigt lyckat experiment 👍😊.
Ananaschutney
1 normalstor färsk ananas
3 normalstora äpplen, à ca 70 g styck
2, 5 dl strösocker
1, 25 dl äppelcidervinäger
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk riven färsk ingefära
1 finhackad chili
1 tsk krossade gula senapsfrön
0, 5 tsk malen gurkmeja
0, 5 tsk salt
Gör så här:
Skala ananasen och ta bort stocken. Hacka fruktköttet och lägg det i en gryta. Skala och kärna ur äpplena. Hacka dem och lägg dem i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 60 minuter. Rör om i botten då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt eventuellt med lite vatten om det kokar torrt. Häll upp den heta chutneyn på väl rengjorda burkar. Sätt på tätt lock. Förvara burkarna svalt. Låt chutneyn mogna i minst 1 vecka innan den används.
Potatispannkakor är en jättebra resträtt att laga om du har kokt potatis över. Vi är inga pannkaksälskare, men denna variant med potatis är både smakrikare och matigare än originalet, så vi tycker att den funkar riktigt bra att käka som middagsmat. Tillsammans med en klick lingonsylt, en näve rivna morötter och en rejäl hög med pizzasallad, blir potatispannkakan en riktigt mättande vegetarisk vardagsmåltid.
Potatispannkakor
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 liten nypa malen vitpeppar
6 dl mjölk
2 ägg
ca 350 g kall, kokt potatis
smör till stekning
Gör så här:
blanda mjölet med saltet och vitpepparn i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Knäck i äggen och rör slätt. Pressa ner potatisen och blanda allt väl. Det blir en tjock smet. Ställ gärna smeten kallt i ca 30 minuter. Hetta upp smör i en stekpanna (jag använde en liten stekpanna som mäter ca 15 cm i diameter). Ha i lite av smeten i stekpannan och stek på medelvärme tills smeten stelnat på ovansidan (beräkna ca ½ dl smet till en 15 cm stekpanna eller ca 1 dl till en 28 cm stekpanna). Vänd på pannkakan och låt den steka några minuter på andra sidan. Upprepa detta med resterande smet.