måndag 20 juli 2020

Rödbetsgratäng med lagrad ost


I helgen som var skördade vi årets första rödbetor. De fick bli huvudingrediensen i en färggrann rödbetsgratäng. Vi käkade den krämiga gratängen med bönbiffar och färska grönsaker. Det var supergott! 

Receptet på bönbiffarna hittar du här

Rödbetsgratäng med lagrad ost
ca 1 kg färska rödbetor
vatten till kokning
1 krm grovmalen svartpeppar
3/4 - 1 tsk salt 
1 tsk torkade örter, t.ex. timjan, dill eller persilja (jag tog dill)
2 ½ - 3 dl grädde (jag tog matextra 4 % fett)
ca  2 ½ dl riven vällagrad ost t.ex. Västerbottenost, prästost eller kryddost (jag använde en lagrad kryddost smaksatt med dill)
lite matfett till formen

Gör så här: 
Skölj av rödbetorna och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så att det täcker rödbetorna och koka dem tills de är mjuka (tid beror på storlek, känn med sticka!). Värm under tiden upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Häll av rödbetorna och låt dem svalna en stund. Skala rödbetorna och skär dem sedan i skivor eller bitar. Lägg dem i formen. Strö på svartpeppar och salt. Häll på grädden och strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.