fredag 3 juli 2020

Kryddig couscous med tomat, paprika och zucchini


Denna kryddiga couscous, med tomat, paprika och zucchini, funkar att äta både varm som kall. Den passar jättebra som tillbehör till t.ex. någon form av grillat, eller vegetariska biffar. Couscousen går också att servera som ensamrätt. Tillsätt då kokta kikärtor, efter tycke och smak, och/eller antingen stekt halloumi eller fetaost. Några oliver är också gott att ha i. Komplettera gärna med en smarrig kall yoghurtsås, smaksatt med vitlök, citron och mynta. 

Kryddig couscous med tomat, paprika & zucchini
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
400 g zucchini
1 paprika
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 tsk arabisk krydda (se här)
1 tsk paprikapulver
ca 5 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller schalottenlöksfond
4 dl cosucous
1 - 2 msk saft från färskpressad citron
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite hackad persilja, till garnering

Gör så här: 
Skala och fihacka löken. Skölj och ansa zucchinin och skär den i små tärningar. Skölj paprikan och kärna ur den. Skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med lite högre kant, och tillhörande lock. Ha i löken, zucchinin och paprikan och låt det steka på hög värme i ca 10 - 15 minuter, eller tills grönsakerna fått färg och mjuknat lite grann. Tillsätt vitlöken, tomatpurén, kryddmixen och paprikapulvret. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och fonden. Låt det koka upp. Rör ner couscousen. Blanda allt väl. Stäng av värmen under stekpannan, men låt den stå kvar på spisen. Lägg på locket, eller täck stekpannan med aluminiumfolie. Låt stå i ca 10 minuter. Ta av locket och fluffa upp couscousen lite med en gaffel. Ha ev. på lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.