onsdag 8 juli 2020

Potatissoppa med grönsaker, curry och kokosmjölk


Eftersom sommarvärmen fortfarande lyser med sin frånvaro fick det bli en värmande soppa till lunch. Den kryddiga soppan, som bland annat innehöll färskpotatis, morötter, broccoli, curry och kokosmjölk, smakade finemang tillsammans med ett ljust bröd. Mums!

Potatissoppa med grönsaker, curry och kokosmjölk
ca 4 portioner
1 gul lök
300 g morötter
1 msk rapsolja
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk finhackat citrongräs (ungefär ½ citrongrässtjälk)
1 msk curry
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor konservburk)
ca 8 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
½ - 1 tsk sambal oelek 
2 - 3 torkade limeblad (kan uteslutas)
500 g potatis
ca 200 - 250 g broccoli, färsk eller fryst
Salt och grovmalen svartpeppar, efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt ingefäran, citrongräset och curryn. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. 

Häll i kokosmjölken och vattnet (jag brukar använda kokosmjölksburken för att mäta upp vattnet, och på så sätt få ur den sista kokosmjölken, 2 fulla burkar blir ca 8 dl vatten). Smula ner buljongtärningarna och tillsätt sambal oelek samt eventuellt limeblad. Låt alltihop koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills morötterna nästan är helt mjuka. 

Skala och tärna potatis. Ha i den i grytan. Koka soppan i ytterligare ca 10 minuter, eller tills den nästan är helt mjuk. Skölj och ansa färsk broccoli och skär den i mindre bitar. Ha i dem i grytan. Om du använder fryst broccoli häller du i den direkt i grytan.  Låt soppan koka i några minuter, tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.