måndag 27 juli 2020

Auberginegratäng med svamp, mozzarella och krämig tomatsås


Dagens recept är en matig auberginegratäng, med svamp, mozzarella och krämig tomatsås, som vi käkade med en blandad sallad (maken hade kokt ris till också). Gratängen var god men jag tyckte att crème fraichen kändes överflödig, så nästa gång ersätter jag den nog med mer tomater istället. Jag tror att det kommer att göra gratängen ännu godare (om inte annat så blir den ju i alla fall lite nyttigare). 

Nu ska jag strax ner till lotten och ta upp potatis till dagens lunch. Ha en riktigt trevlig måndag! 

Auberginegratäng med svamp, mozzarella och krämig tomatsås
ca 4 - 5 portioner
1, 2 - 1, 5 kg aubergine 
ca 1 tsk salt
Lite olivolja till att smöra formen med
1 mozzarellaboll, à ca 125 g 
Krämig tomatsås: 
400 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 finhackad gul lök
1 - 2 finhackade vitlöksklyftor
ca 300 - 400 g krossade tomater (öka till 500 - 600 g om du utesluter crème fraiche)
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
ca ½ tsk salt, ta mer eller mindre mängd efter egen smak
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl créme fraiche (kan bytas mot mer tomater, se ovan)
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä 2 - 3 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och skär bort skaften. Skär sedan auberginerna i knappt 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. ta ut dem ur ugnen och ha på saltet. Låt auberginen svalna en stund under tiden som du kokar såsen. 

Stek svampen i en stor stekpanna, utan fett, tills vätskan, som svampen ger ifrån sig, har dunstat. Tillsätt oljan, och löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt allt steka under omrörning i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och tillsätt de torkade örterna, samt saltet och svartpepparn. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att såsen bara småkokar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör i crème fraichen och låt den bli varm. Tillsätt basilikan. Smaka av. 

Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, à ca 18 x 24 cm, med lite olivolja. Lägg ca 1/5 av såsen i botten av formen. Lägg på ett lager aubergineskivor och ha på ytterliagre ca 1/5 av såsen. Upprepa detta tills aubergineskivorna är slut. Avsluta med det sista av såsen. Strimla mozzarellan och fördela den jämnt över hela ytan. 

Sätt in gratängen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, tills det bubblar rejält i formen och osten har fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.