tisdag 7 juli 2020

Pizza med kebabkryddad bönfärs


Hjälp vad tiden går snabbt. Det är redan den sjunde juli. Tyvärr verkar det som om sommaren kommit av sig. Jag önskade mig i och för sig svalare temperatur, än vad det var för någon vecka sedan, men det behövde ju inte bli riktigt så här kyligt som det är nu. Det positiva med det sämre vädret är att jag har kunnat ha ugnen på utan att behöva riskera att få värmeslag. Jag passade därför på att baka en sats smarriga pizzor. Som fyllning på dem hade jag på bönfärs, vilken jag hade smaksatt med den kebabkrydda som ni fick recept på häromdagen. Vi toppade det hela med en god kebabsås och några feferoni. Till detta käkade vi pizzasallad. Det var supergott!  

Receptet på färsen är min version av ett recept från bloggen 'Easy Cheesy Vegetarian' (se här

Pizza med kebabkryddad bönfärs
Blir 3 stora pizzor 
Pizzadeg: 
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk rapsolja 
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl
Pizzasås: 
400 - 500 g passerade tomater
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
½ - 1 tsk torkad oregano
½ - 1 tsk torkad basilika
Fyllning: 
ca 200 g hackade champinjoner, färska eller frysta (tina frysta champinjoner i stekpannan och häll sedan av dem innan de hackas)
1 tsk  + 1 ½ - 2 msk olivolja, uppdelat (läs mer i receptet)
650 - 700 g kokta blandade bönor (se här) alternativt 3 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade blandade bönor (avhällda och avsköljda)
1 - 2 msk kebabkrydda, köpt eller hemmagjord (se här)
1 tsk salt
Riven ost, mängd och sort efter tycke och smak 
Till servering: 
Kebabsås, feferoni och pizzasallad (se här och här)

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör fyllningen under tiden som degen jäser.

Rör ihop alla ingredienser till pizzasåsen och ställ den sedan i kylen. (All sås kommer troligtvis inte att gå åt. Den sås som blir över går att frysa och använda vid ett annat tillfälle. Förutom att användas på pizza kan såsen även användas på varma mackor eller i en soppa, gryta eller liknande). 

Stek svampen på hög värme i en stor stekpanna utan fett tills vätskan dunstat. Tillsätt 1 tsk av oljan. Låt svampen steka i ytterligare ca 4 - 5 minuter. Låt den svalna. Hacka bönorna lite grovt. Blanda dem sedan med kebabkryddan, saltet och 1 ½ - 2 msk olivolja i en bunke. Vänd ner svampen. Blanda allt väl. Täck bunken och låt den stå i kylen tills degen jäst klart.  

Sätt ugnen på 250 C över och undervärme eller 225 C varmluft. Klä tre plåtar med bakplåtspapper. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i tre lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en bakplåtsstor rektangel. Lägg över den utkavlade degen på plåten. Upprepa detta med resterande degbitar. 

OBS! gör klart en pizza i taget om du ska grädda dem en och en i vanlig ugn med över och undervärme. Om du har varmluftsugn kan du göra klart, och grädda, alla tre pizzor samtidigt. 

Bred på ett lager tomatsås på varje pizzabotten. Strö på riven ost, efter tycke och smak. Smula till sist på 1/3 av bönfyllningen på varje pizza. 

Grädda pizzorna i ca 25 - 30 minuter, eller tills de fått fin färg och degen är genomgräddad. (Detta ser du om du lyfter upp pizzorna lite försiktigt med en stekspade och kikar på hur pizzabotten ser ut under. Den ska ha fått lite färg samt vara fast och inte degig i mitten). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.