Dessa enkla rågsiktsbitar passar perfekt att baka nu när det blivit svalare både ute och inne. Degen har lång jästid men den effektiva arbetstiden är inte speciellt lång eftersom den färdigjästa degen inte ska formas utan bara tryckas ut i en långpanna. Det blir många fluffiga, mjuka och goda små bröd med ganska liten arbetsinsats. Som ni kanske har märkt, på mängden liknande recept här på bloggen, så tycker jag att detta är ett jättebra och bekvämt sätt att baka portionsbröd på.
Rågsiktsbitar i långpannan
blir ca 24 - 30 stycken, beroende på storlek
10 dl kallt vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl rapsolja, eller liknande matolja med neutral smak
2 msk strösocker
ca 15 dl rågsikt
ca 10 - 12 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet i en stor degbunke. Tillsätt saltet, oljan och sockret. Rör om tills saltet och sockret har lösts upp helt. Tillsätt rågsikten och arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills det blir en smidig, klibbfri deg (jag brukar arbeta in det sista av mjölet på bakbordet). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma sedan en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller platsfolie och låt den jäsa på en dragfri plats i ca 120 minuter.
Lägg 2 bakplåtspapper lite omlott i en vanlig långpanna, ca 30 x 40 cm. Tryck ut degen, i ett jämnt lager, i långpannan med mjölad hand. Skåra 24 - 30 rutor med en kniv eller med en degskrapa. Nagga ytan. Täck brödet med en bakduk och låt det stå och jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C.
Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda brödet i ca 30 minuter eller tills det är 98 C inuti, i mitten. Ta ut plåten och stjälp upp brödet upp och ner på ett brödgaller. Dra bort bakplåtspapperen och kasta dem i soporna. Vänd tillbaka brödet igen. Täck det med brödduk och låt det kallna. Dela brödet i bitar där det är skårat. Lägg bitarna i plastpåsar. Brödet går alldeles utmärkt att frysa in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.