måndag 29 juni 2020

En riktigt god, tacokryddad potatisfyllning till vegetariska wraps


Nu har vi börjat skörda färskpotatis. Det var perfekt tajmat eftersom vi för tillfället väntar på återväxt på vår grönkål och pak choi. De små goda och mjälla potatisarna fick bli huvudingrediensen i en tacokryddad potatisfyllning, som vi sedan käkade i mjuka tortillabröd tillsammans med lite riven ost och en klick avrunnen fil (istället för crème fraiche). Det var kanongott! 

Tacokryddad potatisfyllning till wraps
ca 4 portioner (räcker till 8 mellanstora mjuka tortillabröd)
1 msk olivolja
1 gul lök
600 g färskpotatis alternativt 750 g vanlig potatis av en fast sort
ca 125 - 150 g hackad paprika, färsk, fryst eller rostad (jag använde rostad paprika som jag hade i frysen)
1 påse tacokrydda alternativt 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda + ½ tsk salt (se recept på kryddan här)
1 msk tomatpuré
2 ½ dl tacosås eller salsasås 
2 - 3 dl vatten
½ tsk salt (du kan naturligtvis ta mer eller mindre efter egen smak)
200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
1 liten burk majskorn, à ca 150 g 
2 - 3 msk hackad inlagd jalapeno
1 - 2 tsk torkad (mexikansk) oregano
2 msk saft från färskpressad lime
Till servering: 
8 mellanstora mjuka tortillabröd
Crème fraiche, turkisk yoghurt, avrunnen fil (se här
Riven ost eller smulad fetaost 

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skrubba, eller skala, potatisen och skär den i små tärningar, ca 1 x 1 cm. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och potatisen och låt det steka på medelhög värme i ca 10 - 15 minuter, tills allt fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i tomatpurén, kryddmixen och saltet. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i tacosåsen och vattnet. Rör ner bönorna. Låt blandningen koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Rör om några gånger under tiden och späd eventuellt med lite mer vatten om det kokar torrt (röran ska dock inte vara alltför blöt). Vänd ner majskornen, jalapenon, och oreganon. Rör ner limesaften. Låt allt bli varmt. Smaka av. Fördela röran i bröden. Ha på lite ost och en klick crème fraiche på varje bröd. Vik ihop bröden, ät och njut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.