måndag 15 juni 2020

Bulgurpilaff med grönsaker, kikärtor och marockansk krydda


Denna härligt smakrika bulgurpilaff, med grönsaker, kikärtor och marockansk krydda, passar lika bra att äta varm som kall. En helt perfekt sommarmaträtt med andra ord. Vi käkade den goda pilaffen tillsammans med fetaost, oliver, färska grönsaker, orientaliskt tunnbröd, hummus och en kall sås med mynta. Mums!  

Bulgurpilaff med grönsaker, kikärtor och marockansk krydda
ca 4 portioner
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 msk Vegeta allkrydda (kan bytas mot ca ½ tsk salt)
1 msk tomatpuré
1 - 2 tsk harissa eller sambal oelek (chilipasta)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
ca 250 g morötter
ca 250 g broccoli, färsk eller upptinad och väl avrunnen fryst
200 - 250 g kokta kikärtor (se häralternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade kikärtor
1 msk marockansk krydda (se här)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
1 rostad paprika, à ca 150 - 200 g
Till servering:
Oliver, fetaost, orientaliskt tunnbröd, hummus, eller baba ganosh, (se recept här), samt en kall sås med mynta (se recept längre ner i detta inlägg)

Gör så här: 
Koka upp vattnet med allkrydda i en gryta. Ha i bulgur, tomatpuré och harissa, eller smabal. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 10 -12 minuter, tills bulgurn är mjuk. Fluffa upp grynen med en gaffel och ställ undan dem så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Ha i löken och stek den på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i vitlöken och morötterna. Låt steka i ca 10  minuter, tills morötterna mjuknat lite. Tillsätt broccolin och låt allt steka i ytterligare ca 8 - 10 minuter. 

Ha i kikärtorna och den marockanska kryddan (häll av konserverade kikärtor och skölj gärna av dem under rinnande kallt vatten innan de används). Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Blanda grönsaksfräset med bulguren. Smaka av med salt och svartpeppar. Strimla paprikan och dekorera med den. Servera varmt eller kallt.

Myntasås
2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här)
1 krm vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
1 krm salt
ca ½ krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Täck skålen och ställ den kallt i minst 30 minuter innan servering. 


1 kommentar:

  1. Hej, Roland
    Vilket bra initiativ. Jag ska kolla upp det hela lite mer, och se om jag har något passande recept.
    Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.