onsdag 24 juni 2020

Krämig pasta med stekt grönkål och fetaost


Att odla egna grönsaker är jättekul, men också en utmaning eftersom jag måste komma på vad jag ska laga för mat på skörden. Dagens recept är en supergod, krämig pastarätt med stekt grönkål och fetaost. Vi äter mycket grönkål just nu, eftersom det är en av de grödor som vi för tillfället skördar på vår odlingslott. Förutom grönkålen skördar vi även mangold och pak choi, så det blir i alla fall lite variation på maten. Snart är det dags att börja skörda zucchini och färskpotatis. Det ser jag fram emot 😊. 

Krämig pasta med stekt grönkål och fetaost
ca 4 portioner
400 g pasta
Vatten och salt till pastakoket
1 - 2 msk olivolja
ca 350 g färsk grönkål, avsköljd och repad = den tjocka bladnerven i mitten är avlägsnad
½ - 1 tsk salt 
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm lökpulver och/ eller 1 - 2 pressade vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
ca 150 - 200 g fetaost eller liknande ost, t.ex. salladsost

Gör så här: 
Ha i vatten och salt till pastan i en stor gryta. Låt det koka upp. Börja med kålen under tiden som vattnet kokar upp. Grovhacka kålen. Hetta upp lite av oljan i en stor stekpanna. Ha i ca hälften av kålen och låt den steka några minuter, på hög till medelhög värme, tills den krympt ihop lite. Ha i resten av kålen och ev. mer olja. Låt kålen steka tills den mjuknat och fått färg. Tillsätt 2 krm av saltet, svartpepparn, lökpulvret och ev. vitlöken. Låt det steka i ytterligare någon minut. Håll varmt under tiden du kokar pastan.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan ca 2 dl av kokvattnet innan du häller av pastan. Häll tillbaka den avrunna pastan i grytan igen. Vänd ner crème fraichen och grönkålen. Smula osten och ha i även den i grytan. Värm allt, på ganska svag värme, under omrörning. Späd med det sparade kokvattnet, lite i taget, under tiden, tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.