måndag 1 juni 2020

Enkel pastasallad med bönor, broccoli och morötter


Det vackra sommarvädret vi har ska enligt prognosen fortsätta ett tag till. Härligt! Jag försöker vara utomhus så mycket som det bara går och njuta av solen och värmen. I går firade vi mors dag med att först käka en smarrig picknicklunch nere vid lotten och sedan ta en tur till Omberg. Där stannade vi en stund i bokskogen och kollade på ett hav av blommande ramslök sedan gick vi längs en av vandringslederna, som går längs Vättern, från Ellen Keys hus till Hästholmen. Dagen avslutades med att jag avnjöt min morsdagspresent, en bytta chokladglass, framför ett avsnitt av den brittiska deckarserien 'Vera'. En underbar dag helt i min smak 😊. 

Dagens recept, som är en matig pastasallad med bönor, broccoli och morötter, passar perfekt att ta med ut och käka i det fria. Jag lagar ganska ofta sådan mat nu i dessa coronatider. Maken har nämligen ingen fast arbetsplats, utan åker runt till olika företag,  och för tillfället varken vill han, eller är tillåten, att nyttja dessa företags personalutrymmen. Han har därför inte tillgång till någon mikro, för att värma den medhavda maten, så han får antingen åka hem och äta eller ta med kall mat. Han lider inte nämnvärt för han gillar matiga, smakrika sallader lika mycket som jag gör. 

Pastasallad med bönor, broccoli och morötter
ca 4 - 6 portioner
250 g okokt pasta
vatten och salt till kokning
200 - 250 broccoli, färsk eller fryst
200 g morötter
1 liten rödlök 
200 - 250 g kokta stora vita bönor (se häralternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade stora vita bönor
ca ½ dl hackade soltorkade tomater (om du använder sådan i olja kan du byta ut en del av olivoljan i dressingen mot inläggningsoljan)
Dressing: 
2 msk olivolja
2 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap eller den senap som du har tillgång till
1 msk italiensk salladskrydda

Gör så här: 
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan i ett durkslag och skölj den under rinnande kallt vatten. Låt pastan rinna av och lägg den sedan i en skål eller bunke. 

Dela broccolin i mindre bitar. Förväll dem i lättsaltat vatten några minuter. Häll av dem och blanda den med pastan. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Förväll även dem i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av dem och blanda dem sedan med pastan. 

Skala rödlöken och skär den i tunna strimlor. Blanda dem med pastan. Tillsätt även de soltorkade tomaterna. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och blanda den med pastasalladen. Vänd ner bönorna lite försiktigt. Ställ salladen kallt i minst 30 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.