lördag 27 juni 2020

Omelett med färskpotatis och mangold


Under de senaste dagarna har jag tillbringat nästan all vaken tid nere vid sjön och odlingslotten. Det är bara några hundra meter från lotten till en av Vadstenas badplatser så jag brukar gå dit och ta ett svalkande dopp och sedan gå tillbaka och sätta mig och torka i hammocken. Helt underbart! 

Jag lagar ganska enkel mat nu i värmen. Det blir sådan mat som går att laga av det vi själva odlar. Gårdagens middag fick bli en omelett med bland annat mangold och färskpotatis. Till det hade vi rivna morötter och lite squashröra. Det blev supergott! 

Omelett med färskpotatis och mangold
ca 2 portioner
1 msk smör
1 liten finhackad gul lök
300 g tärnad, kall, kokt färskpotatis
150 - 200 g grovhackad, färsk mangold, avsköljd och väl avrunnen
4 ägg
5 msk kallt vatten
Salt och grovmalen svartpeppar 
knappt 1 dl riven ost

Gör så här: 
Hetta upp smöret i en stekpanna, ca 22 - 24 cm i diametern. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt potatisen och låt den steka med i ca 7 - 8 minuter. Ha i mangolden och låt allt steka i ytterligare ca 5 - 6 minuter. Ha på 2 - 3 krm salt och 1 - 2 krm grovmalen svartpeppar. Vispa ihop äggen med vattnet och 2 krm av saltet. Ha i detta i stekpannan. Strö på osten. Stek tills smeten stelnat och fått fin färg på undersidan, ovansidan kan gärna få vara lite krämig.  Vik ihop omeletten på mitten, Låt den vara kvar i stekpannan eller lägg över den på ett fat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.