onsdag 17 juni 2020

Grön curry med potatis, grönkål och zucchini


Odlingslotten har redan börjat producera. För två veckor sedan skördade jag några stånd pak choi och grönkål. Pak choien stekte jag i lite olja och smaksatte med salt, sesamolja och lökpulver. Den serverade jag till äggnudlar som hade fått koka tillsammans med wokgrönsaker i svampbuljong, smaksatt med sambal oelek. Grönkålen använde jag i en kryddig grön currygryta. Det slank med en liten zucchini också som jag tyckte hade kommit tillräckligt långt i utvecklingen för att bli skördad och uppäten. Vi käkade den smarriga grytan med jasminris. Det var supergott! 😋

Grön curry med potatis, grönkål och zucchini
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 250 g ansad, och avsköljd, färsk grönkål
ca 600 g potatis av en fast sort
2 msk grön currypasta (ta mer, eller mindre, efter egen smak)
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
2 dl vatten
2 msk thaisoja
½ tsk salt (ta mer, eller mindre, efter egen smak)
2 - 3 torkade limeblad
ca 250 g zucchini 

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka grönkålen. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta eller stor stekpanna. Ha i löken och grönkålen och låt det steka på ganska hög värme i ca 7 - 8 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Ha i currypastan och ingefäran. Låt allt steka i ytterligare ca 1 - 2 minuter, under omrörning. Tillsätt potatisen, kokosmjölken, vattnet, sojan, saltet och limebladen. Rör om ordentligt. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra, under lock, i ca 6 - 7 minuter. Skölj och ansa zucchinin. Skär den i små tärningar. Ha i dem i grytan. Låt det småkoka i ytterligare ca 6 - 7 minuter, eller tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.